nieuws

Eén jaar celstraf voor verdachten in fipronil-affaire

De rechtbank in Zwolle heeft maandag de 35-jarige Martin van de B. uit Barneveld en Mathijs IJ. (28) uit Nederhemert veroordeeld tot één jaar cel van voor hun rol in de zogenaamde fipronil-affaire in 2017.

Mac van Dinther
Eieren worden op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vernietigd bij een pluimveehouder.  Beeld ANP
Eieren worden op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vernietigd bij een pluimveehouder.Beeld ANP

Als gevolg van de fipronil-affaire werden miljoenen eieren vernietigd omdat er een giftige stof in zat, afkomstig uit een verboden bestrijdingsmiddel. Tegen de twee was een gevangenisstraf van twee jaar geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Van de B. en IJ. waren de oprichters van het bedrijf Chickfriend in 2014 dat een ‘wondermiddel’ op de markt bracht tegen de bestrijding van bloedluis, een hardnekkige plaag bij legkippen. Honderden kippenboeren maakten van hun diensten gebruik. Later bleek dat het bestrijdingsmiddel fipronil bevatte, een verboden stof die schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Fipronil mag dan ook niet in de voedselketen worden gebruikt. ‘Door dat wel te doen, zonder onderzoek te doen naar wat er in hun schoonmaakmiddel zat, hebben de verdachten de kans aanvaard dat voor de volksgezondheid gevaarlijke middelen gebruikt worden’, oordeelde de voorzitter van de rechtbank.

De gevolgen van de fipronil-affaire, volgens Justitie een van de grootste fraudes in de Nederlandse voedselindustrie, waren enorm. Winkelschappen met eieren werden leeggehaald, kippen moesten massaal worden afgemaakt, honderden boeren werden geblokkeerd. De schade liep op tot meer dan 70 miljoen euro.

Van de B. en IJ. hebben steeds volgehouden dat ze niet wisten dat hun bestrijdingsmiddel fipronil bevatte. Het middel, Dega 16, werd geleverd door een Belgische leverancier die had verzekerd dat het onschadelijk was. Tegen boeren vertelden ze dat het was gebaseerd op etherische oliën.

Het Openbaar Ministerie (OM) vond dat ongeloofwaardig. Uit politieonderzoek bleek dat de twee mannen op internet hadden gezocht naar de schadelijke werking van fipronil. Bij een inspectie door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) in 2017 werden jerrycans Dega 16 mét fipronil verwisseld voor jerrycans zonder. Een bewuste poging tot misleiding, aldus het OM.

Naast een gevangenisstraf eiste het OM een boete van 50 duizend euro en een beroepsverbod voor de twee mannen op werk in de agrarische sector dat te maken heeft bestrijding of reiniging.

Uit een naderhand uitgevoerde evaluatie bleek dat alle partijen hadden gefaald bij de aanpak van de fipronil-affaire. De NVWA reageerde laat, de regering onderschatte de ernst van de crisis en pluimveehouders hadden zich te gemakkelijk laten verleiden door de belofte van een wondermiddel. Uit onderzoek bleek ook dat de volksgezondheid nooit serieus gevaar heeft gelopen. Volgens het RIVM waren de gehaltes van fipronil in eieren daarvoor te laag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden