Een jaar cel voor dealer die witte heroïne verkocht als coke

De man die drie Deense toeristen in 2014 in een bijna fatale deal witte heroïne verkocht als cocaïne moet 1 jaar de cel in. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank dinsdag bepaald. De uitspraak laat zowel de advocaat van S. als het openbaar ministerie in lichte verwarring achter.

De 43-jarige Flip S. tijdens de zitting.Beeld anp

De straf valt aanmerkelijk lager uit dan de 4 jaar die het openbaar ministerie had geëist omdat de dealer, Flip S., van bijna alle feiten wordt vrijgesproken. Het verschil wordt vooral verklaard door het oordeel van de rechtbank dat niet is bewezen dat S. 'voorwaardelijke opzet' had tot doodslag.

Het OM vond dat S. wel voor dat feit veroordeeld moest worden. Hij wist weliswaar niet dat zijn coke in werkelijkheid witte heroïne was, maar hij wist wel dat er witte heroïne in omloop was die werd verkocht als coke. En hoe gevaarlijk dat is. Eind 2014 waren er al drie Engelse toeristen overleden omdat zij abusievelijk witte heroïne hadden gesnoven. En de gemeente had daar in de stad maandenlang met matrixborden voor gewaarschuwd.

Opsporing Verzocht

S. had zijn drugs volgens het OM dus eerst moeten laten testen, of de drie Denen moeten waarschuwen dat zij hun drugs beter eerst konden testen. Doordat hij dat niet deed, nam hij het risico dat zij aan het spul zouden overlijden. Wat volgens de officier kwalificeert als 'voorwaardelijke opzet' tot doodslag. De rechtbank oordeelt dat daar geen sprake van is omdat de kans dat S. witte heroïne verkocht heel erg klein was.

Daarom is het OM verbaasd dat de rechtbank Flip S. op basis van een ander wetsartikel in hetzelfde vonnis wel veroordeelt voor het zonder waarschuwing verkopen van een middel 'dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid of het leven'. Letterlijk schrijft de rechter dat 'het in de rede had gelegen' dat S. de drugs zelf 'zou hebben getest of de toeristen gewezen op de betrekkelijk eenvoudige mogelijkheid de drugs zelf te laten testen'.

Voorwaardelijke opzet is een begrip dat vaak tot hoogoplopende juridische debatten leidt, bevestigt een woordvoerder van de rechtbank. Zij zegt dat voor dit vonnis duidelijk meespeelde dat voor een veroordeling voor het zware feit van 'opzet' de kans dat het witte heroïne was groter zou moeten zijn dan voor het feit van schade toebrengen aan de gezondheid.

Het Openbaar Ministerie overweegt beroep. 'Maar we willen eerst nog even heel goed de uitspraak bestuderen', aldus een woordvoerder

Lees ook

Dagenlang hoorden de families niks van de jongens, totdat ze het hotel belden. Lees hier het nieuwsbericht over de behandeling van de rechtszaak.

Hoe ging Amsterdam de drugscrisis te lijf? Lees de reconstructie uit april 2015 van verslaggever Harmen Bockma.

Briljante stagiaire

Ook S.' advocaat Gerald Roethof begrijpt dat het vonnis vragen oproept. 'Ik heb een briljante stagiaire die het ook vreemd vindt dat de rechtbank voor het ene feit vindt dat S. niet had hoeven waarschuwen, maar voor het andere wel.'

Maar bij Roethof overheerst tevredenheid over het vonnis. Omdat S. aanvankelijk ten laste was gelegd dat hij ook de dood van de drie Engelse en deals met nog vijf andere toeristen op zijn geweten zou hebben. Feiten waarvoor het OM op de zitting overigens al vrijspraak had geëist, omdat er onvoldoende bewijs was. De deal met de Denen had S. zelf bij de politie aangegeven, nadat hij zichzelf herkende op beelden in het programma Opsporing Verzocht. Dat zijn cliënt wordt veroordeeld voor de handel in verdovende middelen, lag dus voor de hand. Maar dat sprake was van voorwaardelijke opzet, heeft Roethof tijdens de zitting steeds bestreden.

Toch overweegt ook Roethof nog of hij hoger beroep moet instellen. Hij vindt namelijk dat de rechtbank 'gepolderd' heeft met de strafmaat voor het toebrengen van schade aan de gezondheid. '1 jaar de maximumstraf voor dat feit. Dat is niet eens opgelegd voor de eigenaars van het gifschip Probo Koala, dus erg hoog. Daar gaan we de komende twee weken nog even goed naar kijken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden