'Een iPad voor kleuters is kindermishandeling'

Stel jonge kinderen zo min mogelijk bloot aan computers, adviseert de Duitse psychiater en psycholoog Manfred Spitzer. 'Ze stimuleren een vluchtige manier van leren.'

Kind met iPad Beeld ANP
Kind met iPadBeeld ANP

Computers zouden volgens de Duitse geheugenonderzoeker Manfred Spitzer een bijsluiter moeten krijgen: pas op, niet geschikt voor de ontwikkelende hersenen van jonge kinderen, groot risico op verslaving en slechte schoolprestaties.

Spitzer, directeur van de psychiatrische universiteitskliniek in Ulm, is kort in Amsterdam om te spreken over zijn boek Digitale dementie, dat volgende week in Nederland verschijnt. In Duitsland werd het een bestseller en leidde het tot felle discussies over de rol van computers in het onderwijs.

Duitse psychiater en psycholoog Manfred Spitzer Beeld Zaza Bertrand
Duitse psychiater en psycholoog Manfred SpitzerBeeld Zaza Bertrand

Computers zijn cruciaal in de moderne maatschappij. Dan is het toch goed om kinderen daarmee vroeg kennis te laten maken?
'Auto's zijn ook onmisbaar, toch wachten we tot een kind 18 is voordat het achter het stuur mag zitten. Waarom? Omdat we weten dat er risico's aan kleven, zeker in de handen van jonge kinderen. Met computers is dat niet anders.

'Psychological Science publiceerde onlangs een experiment met jongens van 6 tot 9 jaar. Hun ouders overwogen een spelcomputer voor hen te kopen, maar hadden dit nog niet gedaan. De onderzoekers gaven de helft van de kinderen een PlayStation II en de andere helft niet. Gevolg? De PlayStation II-bezitters gingen minder tijd aan hun huiswerk besteden, en op school sukkelden hun lees- en schrijfprestaties achteruit.'

In Nederland begint deze zomer een aantal basisscholen die tablets juist zien als een belangrijk hulpmiddel bij het leren. Kinderen vanaf 4 jaar krijgen een iPad.
'Zo jong? Dat is kindermishandeling.'

Vandaag in de Volkskrant: Een iPad voor kinderen; de toekomst of kindermishandeling?

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden