Een innige en bijzondere relatie: de Telecruijff

Het was trainer Co Adriaanse die, jaren geleden alweer, de even innige als bijzondere relatie tussen De Telegraaf en Johan Cruijff kort en bondig omschreef: 'De Telecruijff.'

De voorpagina van de Telegraaf van gisteren

Behalve de krant van wakker Nederland is De Telegraaf de krant van Ajax, sinds jaar en dag, en in het bijzonder de krant van Cruijff en diens omvangrijke gezelschap volgelingen. Iedereen bij de club met afwijkende gedachten, van Louis van Gaal tot Rik van den Boog, maakte er de afgelopen veertig jaar hardhandig kennis mee.

De Telegraaf mengt zich zonder schroom in de strijd, als deelnemer. De voorpagina van donderdag, the day after, is een typerende, óók voor de herboren campagnejournalistiek van de krant. Het nieuws wordt samengevat met de triomfantelijke kop 'Cruijff wint slag om Ajax'. Als Cruijff wint, juicht De Telegraaf. En vaak wint Cruijff dankzij De Telegraaf.

Subtiele banden
De banden tussen krant, club en icoon zijn subtiel. Al in de jaren zestig stond voorzitter Jaap van Praag erom bekend dat hij regelmatig De Telegraaf inschakelde om zijn gelijk te halen. Toen de huidige chefsport Jaap de Groot in november werd geïnterviewd in De Wereld Draait Door, werd hem gevraagd of hij discussies voert met Cruijff. Ja, zei De Groot, 'daar ben je vrienden voor.' Dat vorig jaar een foto werd gemaakt waarop te zien was hoe Cruijff en De Groot samen in een loge naar een thuiswedstrijd van Ajax keken, wekte geen verbazing.

Zijn relatie met Cruijff is innig. De Groot verleent hand- en spandiensten voor de Cruyff Foundation en is gastdocent aan de Cruyff University. De Groot is de schrijver van de vaak geruchtmakende maandagcolumn in het sportkatern. 'Het begon met zijn column in Telesport', concludeerde de krant donderdag trots, verwijzend naar de machtsgreep.

In DWDD schetste De Groot hoe hecht de relatie is. Cruijff belt hem elke zondagochtend om half elf op, ze praten een kwartiertje en De Groot tikt, ook weer in een kwartiertje, de tekst uit. 'Geen speld tussen te krijgen', is elke keer weer zijn conclusie.

'Ik schrijf jullie kapot', zou Cruijff tegen Ajax-voorzitter Coronel hebben gezegd. Hij bedoelde natuurlijk dat hij en De Telegraaf dat zouden doen, zij aan zij.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden