Een illegale oorlog

ROB VREEKEN

Zal er, na het gruwelijke bloedbad in Houla, militair worden ingegrepen in Syrië?

Nee. Rusland en China zijn tegen. Zij hebben een veto in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Als landen vinden dat er een eind moet komen aan het bloedvergieten in Syrië, kunnen ze toch buiten de Veiligheidsraad om interveniëren? Dat is eerder gebeurd.

En het is slecht bekomen. De Amerikanen en Britten hebben Saddam Hussein aangevallen, nadat die zich twaalf jaar lang niets had aangetrokken van VN-resoluties. Saddam Hussein, dat was net zoiets als Bashar al-Assad, alleen twee keer zo erg. Maar toen Bush en Blair een eind maakten aan zijn bewind, viel de hele wereld over ze heen. In Nederland werd naderhand een commissie ingesteld om te onderzoeken hoe het in godsdnaam mogelijk was geweest dat het kabinet-Balkenende ons een illegale oorlog had ingerommeld. Illegale oorlog - daarmee wordt niet gedoeld op genocide of agressie tegen een buurland, het is niets meer of minder dan een buitenlandse interventie waartegen minstens één permanent lid van de Veiligheidsraad een veto heeft uitgesproken. Agnes Kant kon de woorden als geen ander verontwaardigd de camera in blaffen: 'Illegale oorlog!' Bij de Veiligheidsraad in New York zijn ze sindsdien als de dood nogmaals in een illegale oorlog betrokken te raken.

De Franse president François Hollande heeft gezegd dat hij militaire interventie in Syrië niet uitsluit.

Hij voegde eraan toe: op voorwaarde dat die wordt gesteund door de Veiligheidsraad. Dus komt er geen interventie, want Rusland en China zijn tegen. Dat is ook precies de reden dat Hollande zo'n gratuite opmerking kon maken. Hij dankt God op zijn blote knieën dat Rusland en China tegen zijn, want dan hoeft Frankrijk niet in te grijpen. Dan was Hillary Clinton eerlijker, donderdag in gesprek met studenten in Kopenhagen. Zij legde daar uit dat militaire interventie in Syrië vooral veel ellende zou veroorzaken. Q&A voegt daaraan toe: het zou ook rechtsongelijkheid creëren. Een reeks landen heeft de afgelopen twintig veel bloediger conflicten gekend, zonder dat de internationale gemeenschap ingreep.

Ingrijpen in Syrië is dus dom en illegaal?

Dom, illegaal en hoogst noodzakelijk.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden