Een huisdier tijdens de zwangerschap is gezond voor baby - klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: Huisdier tijdens zwangerschap is gezond voor baby.

Ronald Veldhuizen
Volgens tijdschrift Marie Claire hebben huisdieren tijdens de zwangerschap een positieve invloed op het kind. Beeld Thinkstock
Volgens tijdschrift Marie Claire hebben huisdieren tijdens de zwangerschap een positieve invloed op het kind.Beeld Thinkstock

Van wie komt die claim?

'Wil je later een gezonde baby? Dan moet je nu al dit huisdier nemen', kopte vrouwenblad Marie Claire op quasi-dwingende wijze eerder deze maand. Gezelschap van honden - katten mogen ook - tijdens en na de zwangerschap zou bewerkstelligen dat het menselijk nageslacht met een blakende gezondheid ter wereld komt, volgens nieuw Canadees onderzoek. De huisdieren dragen gezonde bacteriën over, is het idee, die zijn terug te vinden in de darmpjes van pasgeborenen. Van daaruit verkleinen de microben de kans op allergieën, astma en obesitas.

Dat is nogal een gezondheidsadvies. Het werd dan ook door tal van andere lifestyleblogs en veel Engelstalige media gemeld.

Klopt het?

In theorie kan het in elk geval; microben als gezondheidsridders krijgen serieuze wetenschappelijke aandacht. Maar regel niet meteen een babylikkende viervoeter. Onderzoek naar de gezondheidseffecten van darmbacteriën is notoir ingewikkeld; deze nieuwe studie blijkt daarop geen uitzondering.

Zo konden de Canadese wetenschappers niet zeggen of de baby's met huisdieren daadwerkelijk gezonder waren - ze hebben alléén naar de darmflora van de pasgeborenen gekeken. En hoewel ze daarmee globaal konden aanwijzen welke darmbacteriefamilies bij huisdierbaby's vaker aanwezig waren, bleek het moeilijk daaraan onweerlegbare conclusies te verbinden.

Neem de microbenfamilie Oscillospira: baby's met een hond of kat in het gezin hadden een twee keer zo grote kans die te dragen. Hoe dat komt en of dit type bacterie daadwerkelijk allergieën en ziekten voorkomt, blijft echter gissen.

Ook lastig: er bestaan meerdere Oscillospira-soorten. Welke soort exact bij de huisdierbaby's gedijt, viel niet te zeggen. 'De verdachte is wit en draagt een rood petje. Meer weten we niet', concludeert Willem de Vos, hoogleraar microbiologie aan Wageningen Universiteit. Totdat het mogelijk wordt Oscillospira in een laboratorium te kweken - wat tot nu niemand is gelukt - is het dan ook allemaal speculatie, vindt hij.

Daar komt bij dat mensen met huisdieren nu eenmaal op allerlei punten verschillen van mensen zonder huisdieren. Wie weet eten ze gezonder en nemen ze hun baby's vaker mee naar buiten (bijvoorbeeld wanneer ze de hond uitlaten). Dat alles kan resulteren in andere darmbacteriën. Dat het huisdier zélf deze gezonde bacteriën overdraagt, is dan ook nooit aangetoond.

Eindoordeel

Dat huisdieren pasgeborenen een fitte start geven, is in principe mogelijk, maar blijft voorlopig niet meer dan een interessante speculatie. Stevig bewijs ontbreekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden