Een huis huren en je wachttijd kwijtraken? Schaf die verhuisstraf af

De ingezonden brieven van donderdag 8 juni.

Bezichtiging van een sociale huurwoning in de Olmenweg in Amsterdam Beeld Arie Kievit
Bezichtiging van een sociale huurwoning in de Olmenweg in AmsterdamBeeld Arie Kievit

Brief van de dag: Weg met die verhuisstraf

De doorstroming van sociale huurwoningen in Amsterdam stokt. De oplossing is volgens de directeur van corporatie Stadgenoot een contract waarbij mensen gedwongen kunnen worden kleiner te gaan wonen als hun huishouden kleiner wordt (Ten eerste, 7 juni).

Beter is het om de doorstroming op gang te brengen door de verhuisstraf af te schaffen. In het artikel komt een mevrouw aan het woord die afziet van het huren van een woning omdat ze dan al haar 23 jaar wachttijd kwijtraakt. Lijkt me logisch. Precies daarom hebben gemeenten en corporaties in de woningmarktregio Arnhem/Nijmegen al vijf jaar geleden besloten deze verhuisstraf af te schaffen. Bij verhuizing behoud je gewoon je inschrijftijd. Net zoals je in de koopsector niet je geld kwijt bent bij de aankoop van een huis. Wat vinden huurders daarvan?

Ruim 30 procent van degenen die een woning hebben gehuurd, geeft aan dat eerder te hebben gedaan omdat ze niet langer hun inschrijftijd kwijt waren bij verhuizing. Het gedwongen verhuizen naar een kleinere woning lijkt mij geen goed idee. Al was het alleen maar omdat de woningvoorraad van de meeste corporaties uit drie- en vierkamerwoningen bestaat en de toename van het aantal huishoudens uitsluitend bestaat uit eenpersoonshuishoudens.

Henk van Dijk, Zwolle

Vluchtelingenbestrijding

Ik vind de column van Sheila Sitalsing (Ten eerste, 7 juni) zeer denigrerend tegenover de VVD en het CDA, om niet te zeggen beledigend. Ze gebruikt het woord 'vluchtelingenbestrijding' in verband met de standpunten die deze partijen innemen als het gaat over het toelaten in Nederland van migranten.

Vluchtelingen, het is een veelomvattend begrip. Weinigen vluchten echt voor oorlog, de meesten komen voor een beter leven. De VVD en het CDA begrijpen tenminste de noodzaak van het reguleren en beperken van deze instroom. Als dit niet snel gebeurt, zou dat in Europa weleens tot nog veel meer ellende kunnen leiden.

Wie dat niet wil of kan inzien en niet de kracht en de moed heeft om pijnlijke maatregelen daaromtrent gezamenlijk te nemen, kan beter überhaupt niet deelnemen aan het nieuwe kabinet.

Gerda Mulders, Axel

Jugendweihe

Interessant: ik wist niet dat Jugendweihe al zo oud is (Ten eerste, 7 juni). Ik ken alleen de intimiderende rol van de Jugendweihe in de DDR, waardoor jongeren extra onder druk gezet werden en in het systeem werden opgesloten. In het artikel is dat gegeven maar een paar zinnen waard. Voor mij en de generatie 1940-1970 was het bedreigende realiteit. Ik vind het pijnlijk dat de Duitse humanisten deze geschiedenis voor lief nemen. De DDR wordt zo steeds meer een voetnoot in de geschiedenis - het was wel mijn leven.

Alke Liebich, Leusden, 30 jaar in Nederland

Kuuroord Toverberg

Max Pam laat in zijn column ('Burn-out wordt de literaire goudmijn van deze eeuw', O&D, 7 juni) een leuke link links liggen. Voor zijn film Youth filmde Sorrentino om de juiste sfeer te verkrijgen op twee locaties: in hotel Waldhaus in Flims (daar draaide hij de badscène met Miss Universe) en in het 42 kilometer verderop gelegen Berghotel Schatzalp in Davos.

Dat laatste hotel werd in 1900 geopend als luxesanatorium waar Thomas Manns vrouw Katia, bij wie de diagnose 'gesloten tuberculose' gesteld was, vanaf 1912 regelmatig verbleef. Zijn bezoekjes aan haar inspireerden hem tot het schrijven van De Toverberg.

Een rondleiding door 'het nostalgische gebouw met zijn belle-époque-ambiance' begint dan ook steevast met 'Herzlich Willkommen auf dem Zauberberg'.

Luuk Verpaalen, Groningen

We zijn er klaar voor

Het dreigende lerarentekort is natuurlijk een grote ramp, maar laten we ook de kansen zien (Ten eerste, 6 juni). Ons, als deeltijd pabostudenten, klinkt de zin 'merendeel van de laatstejaars heeft al contract op zak', als muziek in de oren. Wij hebben een zeer diverse achtergrond en laten ons omscholen tot leerkracht. In de klas ervaren we dat onze achtergrond een positief effect heeft op de leerlingen. Daarnaast zorgt onze achtergrond in de lerarenkamer voor nieuwe perspectieven.

Wij zijn van mening dat het onderwijs een weerspiegeling dient te zijn van de samenleving die steeds diverser wordt. Daarom pleiten wij voor meer diversiteit voor de klas. Het huidige lerarentekort zou juist als prikkel kunnen werken voor mensen om zich te laten omscholen tot leerkracht. De kansen: als meer mensen zich laten omscholen, zorgt dat voor onderwijs dat dicht bij de samenleving staat. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat het lerarenvak het aanzien terugkrijgt dat het verdient. Wij zijn per februari (na afstuderen) beschikbaar.

Tirza Hartkamp, Marlene van den Blink, Zweder Melchers, Anne de Jongh, Mirthe de Groen, Oda Kuijpers, Inge van Meurs, Josette Hardeman, Tieske van Dieren, Lottie Jolink, Willemijn Schless, Marnix Academie, Utrecht

Studenten van de Thomas More Hogeschool in Rotterdam. Beeld Arie Kievit
Studenten van de Thomas More Hogeschool in Rotterdam.Beeld Arie Kievit

Ophouden svp

Huub Buijssen schrijft: 'We weigeren minder auto te rijden, we blijven vliegvakanties boeken, we douchen ons minstens 1 keer per dag.' (O&D, 7 juni). Ik (65 jaar) ga al jaren niet meer op autovakantie naar het buitenland, heb 2 keer in mijn leven een vliegvakantie geboekt en douche niet iedere dag. Wil 'iedereen' ophouden met kreten zoals 'wé weigeren', ' wé vinden toch allemaal'.

Isabelle Coenen, Everdingen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden