Een hoop pleuris en religiestress in 'Rot op met je religie'

In Rot op met je religie doet de EO er alles aan om de pleuris uit te laten breken. Leven en laten leven is er niet bij.

Deelnemers aan Rot op met je religie. Beeld
Deelnemers aan Rot op met je religie.Beeld

In 2012 was religiestress genomineerd voor Woord van het Jaar. Van Dale omschreef de betekenis destijds als 'het geheel van religieuze spanningen die kunnen optreden in een moderne, seculiere samenleving als die wordt geconfronteerd met traditionele godsdienstuitingen'. De Evangelische Omroep rook een nieuwe kans om de werkelijkheid op te pompen tot reality: laat zes uitgesproken gelovigen en niet-gelovigen een paar weken een huis delen en wacht tot de pleuris uitbreekt.

Rot op met je religie, deze week elke avond te zien op NPO2, is van het EO-type Rot op naar je eigen land (2015, 2016) en Rot op met je milieu (2016). Leven en laten leven is er in deze programma's niet bij. Ook nu gaat het weer om de confrontatie, het verhitte gesprek en wellicht de ijdele hoop op verzoening.

Alle deelnemers maakten vooraf een 'religiestresstest'. Teneinde de stresservaring totaal te maken, staan er dagelijks pleurisbevorderende uitstapjes op hun activiteitenrooster. Maandag en dinsdag bezocht het gezelschap onder meer een doopdienst in de Biblebelt, een besnijdenis en een heavymetalconcert in Barneveld. Oh, en vlak de supermarkt niet uit.

In de derde aflevering gingen joodse Sheila, atheïst Bryan en baptist Jan naar een verzorgingstehuis om over euthanasie te kletsen. Jan wenste alle ouderen die hij een kom tomatensoep serveerde een gezegende maaltijd toe. Bij het hoofdgerecht zette hij een psalm in: 'Geloofd zij God met diep ontzag!' De hele eetzaal zong mee. Bryan: 'Oh jemig, ik ben hier weer, weer op zo'n plek, God is overal.' Dat had de EO slim geregeld.

Ondertussen werden hervormd-christelijke Dineke, atheïst Floris en imam Safeer per bus naar een abortuskliniek gereden. Daar bogen ze zich over een vruchtzakje van zes weken oud. Floris: 'Vinden jullie het nog steeds moord, als je dit zo ziet?' Ja dus. 'Misschien was dit wel de volgende beste filosoof die les zou geven aan de Universiteit Utrecht', antwoordde Safeer.

Degene die vooralsnog het minst sympathiek uit de montage rolt, is de felste ongelovige. Tijdens een discussie over besnijdenis droeg Floris een shirt met de tekst van een atheïstische campagne: 'There's probably no God. Now stop worrying and enjoy your life.' Safeer was niet gediend van zijn vijandige lichaamstaal en de fuckings die over de tafel vlogen. Een-op-een met de cameraploeg had hij een advies voor zijn veganistische tegenpool: 'Het klinkt heel erg raar wat ik nu ga zeggen, maar ik zou hem juist adviseren om wat vlees te eten zodat hij niet zo lichtgevoelig is.' Nee, ja, zo komen we er wel.

Vandaag woont de groep een rituele slacht bij. Verder staat Safeer op het punt een islamitische homo te ontmoeten. Iemand keek naar de aankondiging en zag dat het niet goed was. Stre-hess!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden