Een hoogst onbevredigende avond op het Binnenhof

Beeld ANP

Goedemiddag, de minister-president blikte vandaag terug op een 'robuust debat', maar ook nodigde hij de oppositie alweer blijmoedig uit tot samenwerking.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u natuurlijk ook per e-mail kunt ontvangen. Gratis!

EEN DAG LATER

En nu?

Het was voor nogal wat hoofdrolspelers een teleurstellende avond op het Binnenhof. Dagenlange politieke ophef en tien uur debat over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting eindigden ronduit onbevredigend in een soms hallucinant spel rond verdwenen herinneringen.

Nog steeds is de vraag onbeantwoord of er stukken in het formatiedossier ontbraken die er wel in hadden moeten zitten. Ook weten we nog steeds niet of de leiders van de coalitiepartijen logen over de kennis die zij tijdens de formatie hadden of over de stukken die zij lazen.

Jesse Klaver en premier Rutte voorafgaand aan het debat. Beeld ANP

Die indruk werd door veel Kamerleden wel enthousiast gewekt, maar kon niet hard worden gemaakt. Niet voor niets bleef een motie van wantrouwen tegen de premier uiteindelijk achterwege en werd gekozen voor een mildere variant.

Verslaggever Frank Hendrickx concludeert: 'De premier bleef overeind, ook omdat de coalitie hem steunde. Jesse Klaver berustend: 'Het is wachten wat er straks weer boven water komt.' 

LOBBYISTEN VAN HET JAAR

Unilever en Shell

Het uitlekgewicht van een week ophef zit vooral in de details die de vrijgegeven stukken onthullen, blijkt uit de reconstructie van verslaggever Yvonne Hofs: Met de VVD als spin in het web van de politieke macht blijkt het voor het grote bedrijfsleven dus mogelijk om geheel buiten alle verkiezingsprogramma's om de eigen zin door te drijven tegen de wil van een overgrote meerderheid van de kiezers en de volksvertegenwoordiging in. Daarbij is effectief gebruik gemaakt van de formatie - het belangrijkste maar meteen ook het meest geheime proces in elke regeerperiode.

Enkele partijen namen zich deze week dan ook voor zich te gaan bezinnen op de transparantie rond volgende formaties, al vinden zij daar waarschijnlijk de premier op hun weg. Die ziet vooral bezwaren aan al te veel openheid in een formatie. Die zou ten koste kunnen gaan van de 'vrije gedachtenvorming'.

Buma, Pechtold, Rutte en Segers bij de presentatie van hun regeerakkoord. Beeld ANP

Hij illustreerde dat met een voorbeeld dat meteen kon worden opgevat als een pesterijtje aan het adres van Klaver, vorig jaar ook een tijdje formatie-onderhandelaar.

'Stel', zei Rutte, 'een partij wordt geconfronteerd met een heel moeilijk standpunt van een andere partij. Of het is opeens drie tegen één. Dat hebben we meegemaakt, ook toen GroenLinks aan tafel zat. Dan kan die ene partij gaan nadenken of er toch een stap gezet kan worden. Dan laat je wat opties uitwerken, waarbij je wegbeweegt van je eigen verkiezingsprogramma. Als zoiets niet leidt tot een compromis, dan wil je toch niet dat het naar buiten komt?'

Klaver ging wijselijk niet op die vraag.

EN DAN DIT NOG

Schaamte

Minister Blok van Buitenlandse Zaken schaamt zich voor de beelden van de Nederlanders die zich afgelopen weekend hebben misdragen in Praag. Zeven Nederlanders werden in de Tsjechische hoofdstad opgepakt op verdenking van zware mishandeling.

Minister Blok. Beeld ANP

Een cadeau van de SGP

De SGP viert al een week feest ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan. Na de politieke partijbijeenkomst zaterdag, volgde dinsdag de viering in de Grote Kerk in Dordrecht. Vanmiddag maakt de partij het af met het aanbieden van een cadeau aan het parlement: in de hal van de Tweede Kamer hangt vanaf nu de tekst van het Wilhelmus, met daaronder een portret van Willem van Oranje.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld De Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden