bericht uitamphia ziekenhuis

Een hoestsalvo: zo klinkt een coronapatiënt dus

De komende weken doet de Volkskrant regelmatig verslag vanuit ziekenhuis Amphia in Breda, waar verslaggever Willem Feenstra ziet hoe een coronapatiënt het ziekenhuis wordt binnengedragen.

Willem Feenstra
Een spoedtent is bij het Dijklander ziekenhuis in Hoorn geplaatst vanwege het coronavirus. Beeld Niels Wenstedt
Een spoedtent is bij het Dijklander ziekenhuis in Hoorn geplaatst vanwege het coronavirus.Beeld Niels Wenstedt

Vijftig meter, veertig meter, dertig meter. Ambulancebroeders in witte pakken, met hoezen om hun schoenen, een mondmasker en een grote veiligheidsbril, komen steeds dichterbij. Op het bed dat ze duwen ligt een vrouw. Ze draagt een mondkapje. Haar doffe hoest echoot steeds harder door de lege hal van het Amphia in Breda.

Twintig meter. Het geluid gaat door merg en been. Alsof het diep in de longen wordt geproduceerd en vanaf daar zijn weg zoekt naar boven. Na elke uithaal moet ze weer op adem komen. Een droge hoest noemen artsen het.

Tien meter. Een hoestsalvo. Het hoofd van de vrouw komt even los van haar kussen. Zo klinkt corona dus.

Kruispunt

De ambulancebroeders staan stil. Dit is sinds de corona-uitbraak in Nederland een belangrijk kruispunt in het ziekenhuis. Rechtsaf gaat naar de ‘covid-unit’, de afdeling voor coronapatiënten die er nog relatief goed aan toe zijn. Die nog zelf kunnen ademhalen en van wie de vitale organen nog niet worden bedreigd. Rechtdoor gaat naar de intensive care. Daar worden de meeste patiënten meteen in slaap gebracht, op hun buik in bed gelegd en beademd. Tussen de 30 en 40 procent van de patiënten die hier binnenkomen gaat rechtdoor.

Hoe komen coronapatiënten op dit kruispunt terecht? Zijn ze al langer ziek? Hebben ze op de bank gelegen met de gedachte dat het vanzelf over zou gaan? Of zijn ze overvallen en is het snel verergerd?

Over het algemeen kent het ziektebeeld twee fasen, zegt intensivist Nardo van der Meer, een van de artsen die al weken betrokken is bij de behandeling van coronapatiënten. In de eerste vijf tot acht dagen zit iemand thuis met griepachtige verschijnselen. Koorts, kortademigheid, droge hoest, diarree, snotteren, spierpijn of vermoeidheid. ‘Bij de meeste mensen gaan de klachten vanzelf over. Maar bij sommigen niet, die komen bij ons.’

Als een patiënt met de ambulance moet worden opgehaald, wordt eerst een inschatting gemaakt: coronaverdacht of niet. Zo ja, dan steken de ambulancebroeders zich in de speciale pakken die moeten voorkomen dat ze zelf besmet raken. Snel na terugkomst in het ziekenhuis wordt met een ‘keelwat’ een uitstrijk uit de keel genomen. Is die test negatief maar past het ziektebeeld wel bij corona, dan wordt nog een monster genomen uit de longen van de patiënt. Alles om zekerheid te krijgen over de ziekte én het besmettingsgevaar.

Onderuithalen

Soms, zegt Van der Meer, hebben mensen bij aankomst in het ziekenhuis nog redelijk wat energie. Dan zijn ze gewoon aanspreekbaar en zien ze er best fit uit. ‘Maar dan kun je aan hun bloedwaarden en zuurstofwaarden al wel zien dat er iets mis is. Een paar uur later kan de ziekte ze dan alsnog volledig onderuithalen.’

Tot de uitslag komt, wordt er met nieuwe patiënten omgegaan alsof ze besmet zijn. Ze komen op een afgeschermde kamer binnen een afgeschermde afdeling. ‘Ze worden in strikte isolatie behandeld’, zegt Merijn Kant, longarts-intensivist van het ziekenhuis. ‘Dat is niet alleen voor henzelf, maar ook omdat we de maximale veiligheid willen voor ons personeel.’

Terug naar de gang van het ziekenhuis. De ambulancebroeders nemen de afslag naar rechts. De hoestende vrouw kan nog zonder beademing af. De komende dagen zullen voor haar cruciaal zijn. Of ze sterkt aan en kan het ziekenhuis binnen een week verlaten. Of haar situatie gaat achteruit en ze moet alsnog naar de intensive care. Wat het wordt is niet alleen voor haar een raadsel. Ook de artsen kunnen niet anders dan afwachten.

Meer over de coronacrisis

Hoeveel levens kan corona in ons land eisen? Duizenden tot wel een half miljoen levens, blijkt uit berekeningen op het spreekwoordelijke bierviltje.

Dit is het begin van een lang gevecht tegen het covid-19. We wegen de scenario’s van Rutte en het RIVM.

Waarom je afstand moet houden om de corona-uitbraak af te remmen. Een simpel model laat zien hoe sociale onthouding een wereld van verschil maakt als je het coronavirus wil afremmen.

In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het coronavirus. De laatste ontwikkelingen worden bijgehouden in ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden