Een historisch hoogtepunt valt in 't water

Stromende regen zorgde voor een anti-climax in het bezoek van premier Balkenende en minister De Hoop Scheffer aan president Bush. Toch hoeven Jan Peter en Jaap zich niet te schamen...

Het mooiste wat een premier die op bezoek komt bij de president van de wereld kan overkomen is een ontvangst op diens ranch in Texas. Samen in geblokte hemden een wandelingetje maken, dat levert een foto op die nooit meer van de schoorsteenmantel gaat.

Maar dat zijn voorrechten voor de grote jongens, de Berlusconi's van deze wereld.

Toch hoeven Jan Peter en Jaap zich niet te schamen. Voor een klein land zijn ze groots ontvangen. Ze hadden gesprekken met onder anderen vice-president Cheney, minister Powell, minister Ridge van het nieuwe maxi-ministerie van Binnenlandse Veiligheid en een aantal belangrijke senatoren.

Maar het klapstuk was natuurlijk het ontbijt op het Witte Huis. Niet alleen Bush en veiligheidsadviseur Rice schoven aan, ook Cheney en Powell waren komen opdraven. Bij elkaar een verrassend grote verzameling politiek gewicht, waar een Kok, een Lubbers in hun tijd niet aan reikten.

Onder het journaille leidde het tot de speculatie dat Jaap de Hoop Scheffer in de Oval Office examen zat te doen ten overstaan van de Amerikaanse politieke top. Was Jaap betrouwbaar genoeg om inderdaad de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te mogen worden? 'Niet aan de orde geweest, geen issue', bromde Jaap na afloop .

Jammer van die ellendige regen.

Het drukte een beetje de pret, maar ook weer niet echt. Jan Peter was zich bewust van het historische karakter van het moment toen hij zei: 'We hebben gemerkt dat men waarde hecht aan dit gesprek. Nederland kan een belangrijke rol spelen, naar twee kanten. Dat wordt hier heel goed begrepen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden