Een heuse conferentie in De Wissel

Laakkwartier/Spoorwijk in Den Haag kent vele nationaliteiten en stemde in mei massaal op de LPF. Problemen van deze tijd komen er samen....

Iñaki Oñorbe Genovesi

ZE SCHUIFELEN verwachtingsvol heen en weer in wijkcentrum De Wissel. De voorzitters van bewonersorganisaties, de bazen van migrantenverenigingen, de ambtenaren van gemeente en stadsdeel. Het moet een historische dag voor Laakkwartier worden. Een heuse conferentie moet leiden tot een gemeenschappelijke definitie van het begrip integratie. Die moet de wijk leefbaarder en verdraagzamer maken.

Ook bij presentator Marco Oostdijk is de spanning van het gezicht te lezen. Nog even spiekt hij in zijn tekstkaartjes. Bezweert hij omstanders vandaag geen gespreksleider te zijn maar een coach. De deelnemers moeten communiceren.

Zenuwachtig zoeken organisatoren Nico van Nimwegen en Gerry Lelieveld van de Samenwerkende Bewonersorganisaties Laak (SBL) oogcontact met elkaar. Waar zijn de Marokkaanse vertegenwoordigers? En is Leendert Dennen al gesignaleerd? Gelukkig, daar is de voorman van de Surinamers uit Molenwijk. Maar de Marokkanen van Al-Watan en van Issalam laten het afweten.

Oostdijk laat zich niet uit het veld slaan. Is blij met de dertig vertegenwoordigers die wel zijn gekomen. Hij wil geen debat of discussie. Hij wil een dialoog. Iedereen mag vandaag zijn zegje doen. Dus pleit Dennen voor wederzijdse acceptatie met behoud van identiteit. Stadsdeelcoördinator Jaap de Jong hoopt op een bijdrage van allochtonen aan de samenleving.

Hoe moet het dan in Molenwijk en Spoorwijk, wil Ramazan Ödek van het Turks Islamitisch Cultureel Centrum weten. 'Daar is de meerderheid allochtoon. Moeten Nederlanders zich dan aanpassen?' Collega Ömer Aktas wil weten waarom hij 26 jaar in Nederland woont, maar nog steeds niet weet wat Nederlanders van hem verwachten.

Voor het eerst gemopper. Nederlandse buren worden weggepest. Allochtonen wonen liever bij elkaar. Doen hun kinderen op islamitische scholen. Politieman Peter van Ockenburg: 'Als allochtoon kun je onderduiken in je eigen samenleving .'

Salih Dadac, integratiemedewerker van de gemeente Den Haag, raakt geïrriteerd. 'Waarom moet een allochtoon kiezen tussen couscous of boerenkool? Hij moet gewoon zichzelf zijn.' Volgens Dadac is het hebben van eigen scholen en winkels het toppunt van integratie.

Opnieuw gemor. Oostdijk wil weten of integratie ook betekent dat partijen afspraken moeten maken over mensenrechten. Nog geen minuut later valt het woord 'moslimvrouw'. Een halve minuut later 'Ayaan Hirsi Ali'. Dan gaat het snel. De gemoederen lopen op. Onderdrukking, koran, islam, Staphorst. Bahattin Erbas, voorpostfunctionaris van de gemeente ontploft. 'Ik hoor alleen maar vooroordelen en generalisaties. Alsof in Nederland alles zo goed is. In Turkije hadden vrouwen al kiesrecht toen Nederlandse vrouwen dat nog moesten krijgen. En Turkije heeft wel al een vrouwelijke premier gehad.'

Oostdijk slingert heen en weer tussen de partijen. 'Moeten allochtone kinderen niet gewoon naar een Nederlandse school? Waarom halen Nederlandse ouders hun kinderen weg? Is Nederlands leren een must? Ook als je alleen maar Turken tegenkomt in de kassen? En hoe zit het met veiligheid?'

Hij wil Tien Gouden Regels voor Laak. Net als Gouda. Net als de Rotterdamse Opzoomerstraat. De term respect valt. Respect voor wetgeving. Wederzijds respect.

De flipover met suggesties raakt voller en voller. Oostdijk is uitzinnig. 'Ik ben trots op jullie. Mag ik er zelf een ingooien? We moeten af van het wij-zij denken.'

Dan sputtert Rustem Akarsu van de Turkse Vereniging Molenwijk tegen. Hoe moet hij dit aan zijn achterban verkopen? Ook Dennen vraagt zich wanhopig af hoe hij de wensen op de flipover moet overdragen.

Stadsdeelcoördiator De Jong stelt korte regels voor: 'Groet je buurman, hou de straat schoon, leer en spreek Nederlands.' Oostdijk: 'En de rest?'. De Jong: 'Mag ik nadenken?' Oostdijk: 'Geen tijd. We hebben ook nog lekkere hapjes.' Gemor uit de zaal. 'We zijn goed bezig! We willen regels!' Oostdijk streng: 'De hapjes worden koud.' Berusting.

Glunderend legt Oostdijk zijn microfoon neer. 'Laak heeft een eerste stap gezet op weg naar integratie.' Bloemen, applaus en gezamenlijk op de foto. Tien minuten later zijn de hapjes op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden