Een hervormer zonder resultaten

President Bush heeft veel gedaan voor vrouwen. Maar natuurlijk niet in de Verenigde Staten...

Amerikaanse vrouwen in spijkerbroeken hebben hun rechten aangetast zienworden door een regering die religie boven wetenschap stelt, maar vrouwenin burqas? De president kan er niet over ophouden te onderstrepen hoebelangrijk hun rechten zijn.

In het diplomaatloze buitenlandse beleid van de regering zijn van debelangrijkste woordvoerders inzake de moslimwereld er vijf vrouw: CondiRice, Laura Bush, Liz Cheney (de nummer twee in het Midden-Oosten Bureauvan het ministerie van Buitenlandse Zaken), Karen Hughes, de nieuweonderminister van Publieke betrekkingen en haar assistente Dina Powell.

Bush heeft Karen Hughes heel hoog zitten. De echte rol voor deze versbenoemde ambassadeur is nog niet bepaald, maar het lijkt erop dat de eersteprioriteit voor Hughes haar deskundigheid als spindoctor zal zijn. Zijmoet in de hele wereld het imago van Bush verbeteren en dat van zijnpolitiek.

Net zoals ze Bush heeft neergezet als een succesvol hervormer en een conservatief met compassie, wil Hughes moslims overspoelen metvier kernbegrippen: betrokkenheid, uitwisseling, onderwijs enmachtsmiddelen.

Toen Bush vorige week donderdag zijn ranch in Crawford verliet metCondoleezza Rice verdedigde hij opnieuw de oorlog in Irak door overvrouwenrechten te praten. Hij zei dat om de haat-ideologie van de vijandte verslaan, het nodig is een ideologie te bieden die tegen meisjeszegt: je kunt slagen in de maatschappij en je moet daartoe de kanskrijgen. Hij zei ook te hopen dat de ontwerpers van de grondwetbeseffen dat wij (de VS, red.) er sterk aan hechten dat vrouwen in deIraakse maatschappij gelijkwaardig worden behandeld.

Hoezo hopen? Is dat het beste dat we kunnen doen voor een land dat wehebben gebroken en bezitten en waar we elke dag jonge mannen en vrouwenofferen om het te behouden?

Amerikanen vinden het prettig dat de president het heeft overvrouwenrechten in Irak en Afghanistan, daarom doet hij het ook zo vaak. Hetheeft hem geholpen de invasies van die twee landen aan ze te verkopen. MaarBush moet eens ophouden met het luisteren naar Mijn Sharona op zijn iPoden moet eens naar hun Sharia luisteren.

De fundamentalistische Taliban zijn in Afghanistan weer in opmars,meisjes in Irak durven het huis niet uit, omdat er zoveel ontvoeringen enverkrachtingen zijn en Iraakse vrouwenorganisaties zijn panisch dat denieuwe grondwet hun rechten tot Saudische proporties gaat terugbrengen.

Sommige shiitische politici trachten de civiele rechters die zichal jarenlang buigen over huwelijken, scheidingen, voogdij en erfrecht te vervangen door religieuze rechtbanken die handelen op basis van desharia, de islamitische wetgeving.

Mochten dat soort zaken ook in de grondwet worden opgenomen en dievrees is gerechtvaardigd dan is de gelijkberechtiging van vrouwen ingroot gevaar. Geestelijken die religieuze rechtbanken leiden die zijngebaseerd op de koran kunnen polygamie, eerwraak, stenigingen en openbareonthoofdingen van vrouwen die zijn beschuldigd van echtbreuk legaliseren.Ook echtscheiding via de talaq wordt dan mogelijk: het enige wat een manhoeft te doen is driemaal te zeggen Ik verstoot je.

Saddam onderdrukte islamitische politiek, zodat onder zijn bewind Irakeen van de seculierste regimes in het Midden-Oosten was. Sinds de VerenigdeStaten er de baas zijn, is het aanzienlijk fundamentalistischer geworden.

De terug-naar-de-burqa-trend doet opgang in het shiitische zuiden enjonge vrouwelijke activisten melden dat hun moeders in de jaren zestig meervrijheid genoten. Daar is de advocate Najla Ubeida van de Iraakse VrouwenLiga het mee eens: In de jaren zestig heerste er een oprecht geloof inhet verbeteren van de positie van vrouwen. We konden dragen wat we maarwilden, uitgaan wanneer we maar wilden, thuiskomen wanneer we wilden enmensen beoordeelden ons uitsluitend op ons gedrag.

Als Bush zich net zo graag bezig hield met het oefenen van zijn geestals met het oefenen van zijn lijf, zou hij kunnen zien dat zijn missie ommoslimlanden te moderniseren negatief uitpakt voor vrouwen. De minstpijnlijke manier voor moslimmannen om te laten zien dat zij de Arabischecultuur niet hebben losgelaten en een westerse leefstijl hebben aangenomen,is het herinvoeren van de burqa.

Voor ons is het bevrijde, maar repressieve Irak een paradox, voorvrouwen is het een gevangenis.

Maureen Dowd

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden