Eén herkansing tentamen: wanneer kan ik dan skiën?

De opleiding Communicatiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam - ooit geplaagd door een chronisch gebrek aan substantie - gaat grondig op de schop....

Van onze verslaggever

Hun stemming is echter omgeslagen, nu aloude vrijheden in het geding zijn. Zoals de mogelijkheid om meerdere malen per jaar een herexamen af te leggen voor hetzelfde vak.

Het faculteitsbestuur heeft besloten de studenten Communicatiewetenschap op rantsoen te zetten: voortaan hebben zij niet langer drie kansen om een voldoende te halen, maar nog slechts twee.

Dat is slikken. Veel studenten hadden de bewuste passage in de studiegids niet eens gelezen. En dat breekt hen nu op: de eerste en enige mogelijkheid voor een herkansing voor deze winter gemiste vakken doet zich pas weer in augustus voor; in de zomervakantie dus.

Om het onheil af te wenden, verzamelen de studenten adhesiebetuigingen via een inderhaast opgebouwde website. Zij dreigen immers afstand te moeten doen van van wat zij zien als een aantal 'academische grondrechten': het recht om ziek te zijn tijdens een tentamen, het recht om nét een onvoldoende te halen, het recht om je te verslapen op de dag van het tentamen of om in een vertraagde trein te zitten, en het recht om in tentamentijd naar de wintersport te gaan.

Het recht, kortom, te studeren volgens het oude boekje.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden