Een heg is het allerbeste
Tuinafscheidingen van composietmateriaal worden aangeprezen als duurzaam. Zijn ze dat ook?
Ze zijn populair: tuinafscheidingen van composietmateriaal, een mengsel van globaal half houtvezels en half plastic. Composiet is goedkoper, lichter en duurzamer dan hout, zeggen fabrikanten.
Composiet gaat net zo lang mee als hardhout. De gebruikte houtvezels zijn zaagafval en ook het plastic is deels gerecycled: 100 procent gerecycled is niet aan te raden, omdat je dan de kwaliteit niet constant kunt houden, zegt onafhankelijk onderzoeksinstituut SHR Houtresearch. De precieze samenstelling is lastig te controleren omdat alle composiet uit China komt, maar een aantal merken heeft een FSC(-Mix)-keurmerk dat waarborgt dat minimaal 70 procent van de houtvezels afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Composietschuttingen van het merk Elephant bevatten 100 procent FSC-vezels en hebben daarnaast het Global Recycle Standard (GRS)-keurmerk, dat garandeert dat minimaal 5 procent van het kunststof gerecycled is; bij Elephant is dat 95procent.
Maakt dit composietschuttingen duurzamer dan andere tuinafscheidingen? Ze zijn in ieder geval een alternatief voor keurmerkloos tropisch hardhout. Al beter, maar moeilijk verkrijgbaar, is tropisch hardhout met FSC-keurmerk: in vier bouwmarkten beweerde men het te verkopen, maar geen van de winkels kon dat hardmaken. Ook enorm milieubelastend zijn goedkope schuttingen van geïmpregneerd naaldhout: kies dan liever voor naaldhout met FSC-keurmerk én KOMO-keur. Impregneermiddel is schadelijk en milieubelastend. KOMO garandeert dat er alleen toegestane stoffen in zitten en het middel niet snel uitspoelt naar de bodem. Geïmpregneerd hout is nooit recyclebaar: weggooien bij het gewone afval, zelf verbranden is gevaarlijk. Voor composiet bestaan nog geen recycle-faciliteiten.
De duurzaamheid van composiet, míts met keurmerken, lijkt nog iets beter dan naaldhout met keurmerken. Europees hardhout zoals kastanje of eiken is een veel betere keuze dan tropisch hardhout. Zelfs zonder FSC-keurmerk zijn zulke bossen meestal goed beheerd.
De levensduur en duurzaamheid van álle schuttingen, zegt Milieu Centraal, gaat sterk vooruit als ze, bijvoorbeeld door een betonnen of metalen voet, niet in contact komen met vochtige grond en ook bovenop zijn afgedekt tegen inregenen.
Tenslotte is één tuinafzetting de allergoedkoopste, langstlevende, vochtbestendigste, natuurvriendelijkste én duurzaamste: een heg. Zelfs wanneer u hem elektrisch snoeit.
Oordeel: ***
undefined