Een heel vak vol SP’ers!

Op 68-jarige leeftijd keert Remi Poppe voor de SP tot zijn eigen verbazing terug in de Tweede Kamer. ‘Nog steeds moeite om de grijns van mijn gezicht te krijgen.’..

Zo 26 nov

Woensdagavond 22 november was de finale van een stevige verkiezingscampagne. Wat een feest. Nog nooit in zoveel tv-camera’s en fotolenzen gekeken. Ook voor de camera van het Belgische Terzake uitleg kunnen geven wat de SP is en waarom we een stevige overwinning behaalden. Geinig voor al mijn neven en nichten en broer die in België wonen. Zelf ben ik tenslotte ook een halve Belg van moeders kant.

Het krampachtige glimlachje van Jan Peter na de einduitslag was typerend. ‘We gingen voor goud en we hebben goud’. Goud? Niet alleen heeft het CDA drie zetels verloren, het kabinetsbeleid, ‘meer markt en minder overheid’, heeft twaalf zetels verloren. Kortom de ‘marktfundamentalisten’ hebben stevig verloren.

Hele zondag achter de pc, maar wel met een lekker gevoel. Er kan echt wat gaan veranderen in Nederland. En ja hoor, daar kwamen vandaag de zuurpruimen al aanzetten op Buitenhof.

De SP is ‘provinciaals en conservatief’. ‘Ze’ willen de luiken dicht doen. Zetten zich af tegen ‘Europa’ en vrije wereldhandel. Nederland zal op achterstand komen in een globaliserende wereld. Voor de verkiezingsuitslag hoorden we dat ook al, het licht zou uitgaan. Wat een bangmakerij.

Het zal nog moeilijk worden om een kabinet te vormen dat ook maar een beetje in overeenstemming is met de verkiezingsuitslag. De angst voor verandering zit de andere ‘grote’ partijen kennelijk diep in de politieke genen. Alleen de ideologie van ‘meer marktwerking en terugtredende overheid’ word gezien als ‘vernieuwing’ Jawel. Keek net naar de documentaire Darwin’s nightmare.

Ma 27 nov

Vandaag afspraak gemaakt met de laatste melkveehouders op het grondgebied van Vlaardingen, waar ik woon. Vorig voorjaar zijn drie melkveehouders door de Voedsel en Waren Autoriteit ‘op slot’ gezet. De melk moest ‘de put’ in. Andere melkveehouders moesten de koeien langer op stal houden. Er was een te hoog gehalte aan dioxinen van de industrie overgewaaid naar hun weilanden. Vervolgens keek de overheid de andere kant op. Dat kostte de melkveehouders flink wat inkomsten, en boer zijn is toch al geen vetpot. Op de vraag om als ‘adviseur en woordvoerder’ op te treden ben ik graag ingegaan. Zonder boeren zal het mooie poldergebied naar de knoppen gaan. Met alle melkveehouders zijn we op het ministerie van LNV en VROM gaan overleggen.

Resultaat: een diepgaand onderzoek en toezegging dat de overheid gaat kijken of een schadeloosstelling mogelijk is.

Kreeg vandaag fijne e-mail. In de campagne was ik uitgenodigd om in het KAN-gebied (Arnhem/Nijmegen) directeuren en managers van woningcorporaties toe te spreken. Ben er nogal stevig ‘op gegaan’. De afgelopen decennia zijn meer betaalbare huurwoningen gesloopt dan gebouwd. Er is weer een nieuwe structurele woningnood ontstaan. Jullie denken te veel alleen maar in termen van ‘vastgoed’ en minder aan de huurders. Daar waren ze niet blij mee. Kreeg toch bijval uit de zaal en nu dus een e-mail van een van de aanwezigen. Felicitatie met de verkiezingsuitslag. En als bijlage een ingezonden brief aan het blad van Aedes (brancheorganisatie corporaties), waarin ik veel van mijn kritiek herken. In de Kamer zal nog stevig geworsteld moeten worden om de sociale volkshuisvesting weer uit handen van ‘de marktwerking’ te krijgen.

Gerrit Zalm stopt met ‘de politiek’. Gerrit is best een aardige man. Hij wordt geroemd om zijn beleid, waardoor de economie weer zou aantrekken. Dacht toch echt dat hij ook minister van Financiën was toen de economie inzakte.

Di 28 nov

Zoals ik gisteren al schreef , vandaag van alles en nog wat te regelen in ‘Den Haag’. Veel gedoe, gangen door, kamertje in en kamertje uit. Maar ik klaag niet. Hoort er bij. Je komt dan wel al het personeel van de Kamer tegen. Veel handen schudden en van harte welkom terug wensen.

Tussendoor elk moment gebruiken om even de mailbox te bekijken. Een e-mail bericht uit Kapelle op den Bos, bij Gent in België. Daar staat een fabriek van Eternit. Maakte vroeger asbestcement producten. De Nederlandse fabriek van Eternit in Goor ben ik, voordat ik Kamerlid werd, al in 1989 binnengelopen. Het was daar toen een voor de werknemers levensgevaarlijke asbeststof troep. De Arbeidsinspectie ingeschakeld. Kort samengevat, ze moesten met verwerken van asbest stoppen en zijn overgegaan op asbestvrije producten. De fabriek is volledig van asbeststof ontsmet. Dit was het begin van een lange strijd tegen asbest. Als kersvers Kamerlid ben ik, en later ook Jan de Wit, daar toen volop mee doorgegaan.

In Kapelle op den Bos ben ik als Nederlands Kamerlid, acht jaar later, in 1997 ook zo binnengestapt, met camera ploeg van de VPRO. Trof ook daar levens gevaarlijke asbeststof troep aan. Echt misdadig, omdat deze fabriek onder leiding van dezelfde directie stond (en staat). Brief naar de Belgische minister van Tewerkstelling gestuurd. In Kapelle is toen, kort daarop, het gebruik van asbest ook verboden. Maar ook daar is de omgeving gebruikt om asbestafval te storten. Een poging om in Kapelle verzet te organiseren is toen in 1997 niet echt gelukt. Maar vandaag een e-mail van een verontruste inwoner van Kapelle ontvangen. Had onze actie tegen asbest op de SP-website gezien. De vraag is of we hen daar een handje kunnen komen helpen. Dat gaan we dus zeker doen.

Wo 29 nov

Echt een dag van hopen dat het snel morgen is. Urenlange zitting met agendapunt; afscheid vertrekkende Kamerleden. Deels even gaan luisteren. Werden ook lintjes uitgedeeld aan Kamerleden, omdat ze een bepaalde periode in de Kamer hebben gezeten. Ze werden allemaal Ridder in de Orde van, en zo verder. Heb ik geen probleem mee. Maar voor mij zelf is volksvertegenwoordiger zijn al ruimschoots mooi genoeg .

Nog wel paar koppen koffie (met gevulde koek) gedronken in het ‘leden restaurant’, de Kamer kantine dus. Het is daar, aan de koffietafel, waar heel wat afspraken en voorstellen worden besproken in ‘voor- vooroverleg’ (in de bouwwereld verboden). Vandaag was het landerigheid troef aan de koffietafel.

Leuk dat je er weer bij bent, wat ga je doen? Maar achter de krant vooral beetje achterklap over de ‘affaire’-Rita Verdonk.

Morgen de installatie van de nieuwe Tweede Kamer met 25 SP’ers. Nog steeds moeite om de grijns van mijn gezicht te krijgen.

Vr 1 dec

Het is nu vrijdag 00.40 uur. Gisterochtend om 7.30 uur wakker gebeld. De radio aan de lijn. Of ik de luisteraars iets wil vertellen waarom ik weer de Kamer in ga. Warme douche, ontbijt en dan op naar Den Haag. Prachtig weer. Veel ganzen en kievieten in de lucht tegen de lage zon, prachtig. Om 3 uur de installatie, ‘dat verklaar en beloof ik’. Het werk kan beginnen met een kracht van 25 op de schaal van 150. Een heel vak vol SP-Kamerleden! Een reactie op mijn vorige weeklog over de ‘koffietafelpraat’ en dat er maar weinig was gebeurd om over te schrijven, hangt in mijn hoofd rond. Een wat cynische maar terechte kritiek: ‘In Irak komen de gebruikelijke honderd mensen om, in Afghanistan vermoordt de NATO enkele tientallen Talibanstrijders, Israël schiet weer wat Palestijnen dood (*) maar daar moet je allemaal niet over schrijven.’ Het is goed om op een redelijk hectische dag als vandaag – overal weer camera’s en bandrecorders – goed door te laten dringen dat de installatie als Kamerlid maar een stofje is in de behoorlijke poel van oorlog en ellende voor miljoenen mensen op deze wereld. Gisteren nog gebeld door Amin, zijn hele familie (van Palestijnse komaf) stemde SP. Niet voor niets, Was met Amin in 1989, met een delegatie in de bezette Palestijnse gebieden. VN- resolutie 242 (over de terugtrekking van Israël achter de grenzen van 1968) is nog steeds niet uitgevoerd. Zo zijn er nog tientallen VN-resoluties inzake de ‘Palestijnse kwestie’ niet uitgevoerd, terwijl de Westerse wereld de andere kant op kijkt. Wel zijn we met list en bedrog een oorlog in gefrommeld vanwege een ander resolutie die niet of niet helemaal, of niet snel genoeg is uitgevoerd. Meten met twee maten, willekeur, hardvochtigheid, oorlogszucht, eenzijdig nagestreefde economische belangen, zaaien van angst en haat tegen ‘vreemdelingen’ en achterstelling van mensen en hele woonwijken. Er is veel werk te doen. Te beginnen met een debat over een generale pardonregeling voor mensen die al vanaf 2001 in Nederland zijn ingeburgerd. Motie aangenomen. Ben nu even wat moe, maar vol energie voor het politieke werk dat er aan komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden