Een hardloopboek van de broer van Arie Boomsma en andere verschenen titels

Een thriller ter ere van het Magritte-jaar, een roman van wijnboer Ilja Gort, wat hardlopen deed met Arie Boomsma's broer en andere net verschenen titels.

Redactie
null Beeld
Beeld

Toni Coppers - De zaak van Magritte

De surrealistische schilder René Magritte is vijftig jaar geleden gestorven. Voor het Magritte-jaar 2017 schreef de thrillerschrijver Toni Coppers (1961) een misdaadverhaal over Alex Berger, een ex-rechercheur van de dienst Moordzaken in Brussel. Hij heeft zijn vrouw verloren bij de aanslagen in Parijs. Daar, en in Brussel, vindt een aantal mysterieuze moorden plaats. Bij de slachtoffers wordt telkens hetzelfde briefje gevonden: Ceci n'est pas un suicide. Wat juist is, maar ook vreemd. De zaak Magritte is geopend.

Beppe Fenoglio - Doem

Slechts 41 jaar werd Beppe Fenoglio (Alba 1922-Turijn 1963), wiens proza eerder in de Volkskrant 'sober en betoverend' is genoemd. Voor het eerst is de novelle Doem uit 1954 in het Nederlands vertaald door Mieke Geuzebroek en Pietha de Voogd. De verteller, boerenknecht Agistino Braida, zet direct de toon: 'Het regende boven alle heuvels, daarboven in San Benedetto had mijn vader zijn eerste bui onder de grond te pakken.' Vader is namelijk net overleden en begraven. 'De steen zouden we later wel doen, als we er weer een beetje bovenop waren.'

De Bezige bij; 15 euro. Beeld
De Bezige bij; 15 euro.Beeld

Jeroen Dera - Sprekend kritiek

De radiokritieken van P.H. Ritter jr (boekbespreker bij de AVRO tussen 1928 en 1957!) worden zelden tot de literaire kritiek gerekend. In zijn eigen tijd was dat niet anders. In 1935 trok Menno ter Braak van leer tegen 'de voorzanger der luistervinken op litterair gebied'. Ritter trachtte objectief te zijn en hield rekening met zijn publiek - 'het waardenstelsel van de middenstand', aldus Ter Braak. Dat er veel meer te zeggen valt over de aandacht voor literatuur op radio en televisie, laat het onderzoek zien waarvoor neerlandicus Jeroen Dera (1986) zich in de vaderlandse omroeparchieven ingroef. Op 14 juni jongstleden promoveerde de auteur in Nijmegen op Sprekend kritiek, een genuanceerde receptiegeschiedenis.

In Parijs onderbreekt Emile de lectuur van een leerboek wijnkennis om bij de boulangerie een demi-baguette te bestellen. De toon is gezet, in de met 'Allez' en 'Santé' doorspekte roman De vulkaan van Ilja Gort, de schrijvende wijnboer met eigen chateau.

Verloren; 29 euro. Beeld
Verloren; 29 euro.Beeld

Ilja Gort - De Vulkaan

In Parijs onderbreekt Emile de lectuur van een leerboek wijnkennis om bij de boulangerie een demi-baguette te bestellen. De toon is gezet, in de met 'Allez' en 'Santé' doorspekte roman De vulkaan van Ilja Gort, de schrijvende wijnboer met eigen chateau.

Ariel Levy - De regels gelden niet

Een male chauvinist pig is een man die denkt dat mannen een beter gelukte mensensoort zijn dan vrouwen. In 2005 werd de Amerikaanse journaliste Ariel Levy (The New Yorker) beroemd met Female Chauvinist Pigs, waarin ze vrouwen beschreef die zich min of meer hetzelfde gedragen als deze macho varkens en intussen hun schaamhaar scheren, hoge hakken dragen en dat dan allemaal feministisch noemen (jawel, dit is heel kort door de bocht). Deze week verscheen de Nederlandse vertaling van Levy's nieuwe boek, De regels gelden niet. Dit keer geen maatschappijkritiek maar een memoir: 'De afgelopen maanden heb ik mijn zoon, mijn partner en mijn huis verloren. Iedere ochtend word ik wakker en ben ik een paar tellen gedesoriënteerd, verbaasd om het verdriet dat ik in mijn lijf voel trekken, totdat ik bedenk hoe mijn leven er tegenwoordig uitziet.'

Klaas Boomsma - Ren voor je leven

Het is zo mooi als de dingen ineens allemaal kloppen', schrijft BN'er Arie Boomsma in het nawoord van Ren voor je leven - Een persoonlijk boek over wat hardlopen met jou kan doen. 'Hij heeft het ook zo verdiend. Mijn broer, de hardloper, vader, echtgenoot, coach, schrijver... held.' De held in kwestie is Klaas Boomsma. In Stepping Stones, een verslavingskliniek in Zuid-Afrika waar hij zich op zijn 36ste heeft laten opnemen (alcohol, coke en zo nog een en ander), ontdekt hij het hardlopen. En nu is hij alweer vijf jaar nuchter en clean en gezond: 'Vier of vijf keer per week loop ik hard. Sinds ik daar in Kommetjie mee begon, ben ik er niet meer mee opgehouden en ik blijf het doen zolang mijn benen me kunnen dragen.'

Geerdt Magiels - Met Freud en Darwin op de sofa

Nu we serieus dreigen te worden opgescheept met een kabinet waarvan de helft van de deelnemende partijen een C in de naam heeft, kan het geen kwaad de oude Darwin maar weer eens onder de aandacht te brengen. In Met Freud & Darwin op de sofa uit 2006, nu uitgebracht in een nieuwe editie, staat de vraag centraal wat betrouwbare kennis is. 'Wat weten we en hoe kunnen we beoordelen of die kennis strookt met de werkelijkheid?, vraagt de Vlaamse bioloog en filosoof Geerdt Magiels zich af. De vraag is nog altijd relevant, stelt hij, in deze tijd waarin 'intuïties even zwaar lijken te wegen als empirische bevindingen.' Aan de hand van leven en werk van de 'iconische vragenstellers' en baanbrekende denkers Charles Darwin en Sigmund Freud brengt Magiels een ode aan de wetenschap.

Vrijdag; 22,50 euro. Beeld
Vrijdag; 22,50 euro.Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden