Recept

Een hapje zomer voor op een natte herfstdag

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: salade van watermeloen, feta, pistachenootjes en munt (voorafje voor 4 personen).

Loethe Olthuis
null Beeld Loethe Olthuis
Beeld Loethe Olthuis

Op mijn verjaardag, eind augustus, at ik in Kasteel Heemstede, ons naburig sterrenrestaurant. Wat is dat toch fijn, zo'n sterrendiner! Eerst champagne slempen op het terras. En dan de hele avond allerlei verrukkelijks eten en drinken dat je niet zelf kunt bedenken, en zeker niet maken: verbijsterende amuses; boterzachte tarbot met zwarte rijst en pikant kerrieschuim, zeekraal en basilicumolie; coquilles met linzen, gedroogde venkel, zeekraal en een wolk van knalroze, zilt watermeloenschuim; smeltende kip met cantharellen en pikante paprikaworstjes; knisperend pure Sloveense furmint en kruidige Italiaanse barbera. En intussen word je in de watten gelegd door zulke lieverds dat je zou willen dat ze je elke avond komen instoppen.

Wat zegt u? Duur? Een avond naar een musical, cabaret of toneelvoorstelling is bepaald ook niet goedkoop. Zo'n sterrenetentje is minstens zo leuk en net zo avondvullend. En: behoorlijk inspirerend. Want die watermeloenwolk liet me niet meer los. Die zou ik toch zelf ook moeten kunnen maken? En als bijzonder zomergerecht in de Volkskeuken zetten?

Ik zal u niet vervelen met het aantal watermeloenen dat er sindsdien is doorheengegaan, maar nee, ik kan het dus níét zelf maken. Mijn laatste schuim was nog het beste. Een soort luchtige roze saus, helaas zonder enige wolkneiging.

Intussen is de zomer voorbij. Daarom heb ik van de laatste watermeloen een salade gemaakt. Ook erg lekker, met zoete sappige meloen, zilte feta, kruidige munt en spannende olijven. De pistachenootjes zorgen voor de crunch. Een hapje zomer voor kille herfstdagen.

Ingrediënten:

80 g gezouten pistachenoten (= 30 g gepeld)
Blaadjes van een half supermarktbosje verse munt
10 zwarte (Griekse) olijven zonder pit, uitgelekt
150-200 g Griekse (schapen-)kaas
1 grote schijf watermeloen (700-800 g)
4 eetl. olijfolie
1 eetl. limoen- of citroensap

Intussen is de zomer voorbij. Daarom heb ik van de laatste watermeloen een salade gemaakt. Een hapje zomer voor kille herfstdagen. Beeld photo_news
Intussen is de zomer voorbij. Daarom heb ik van de laatste watermeloen een salade gemaakt. Een hapje zomer voor kille herfstdagen.Beeld photo_news

Pel de pistachenootjes, wrijf er zo veel mogelijk van de bruine schil af (dat lukt maar deels) en hak ze grof. Hak de muntblaadjes fijn, bewaar een paar toefjes voor garnering. Snijd de olijven in plakjes. Snijd de feta in mooie blokjes. Haal het meloenvruchtvlees los van de schil en snijd het in even grote blokjes. Roer olijfolie, citroensap, zout en peper tot een dressing.

Schep de feta- en meloenblokjes, olijven, gehakte munt en de dressing luchtig door elkaar. Maak zonodig op smaak met zout en peper. Verdeel de salade over vier glazen schaaltjes of coupes, strooi de nootjes erover en garneer met toefjes munt. Kant-en-klaar gepelde pistachenootjes zijn handig, maar minder lekker.

volkskeuken@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden