Een ham kan vlees zijn, maar evengoed water

Wat eten - of drinken - we eigenlijk? Of waar bestaat ons speelgoed of maandverband eigenlijk uit? Vragen waarop het programma Keuringsdienst van Waarde een antwoord zoekt....

Vanavond wisselen drie hamverhalen elkaar af. Slager Jan laatzien hoe in acht weken een ambachtelijke ham wordt gemaakt metvarkensbil, vleespennen, een touwtje, pekel en vooral geduld. Hijheeft ze nog hangen, de halve varkens waar tussen bil en schouderde karbonaadjes zichtbaar zijn. En passant snijdt hij eenvarkenshaasje weg. Acht weken en zijn ham ligt in de winkel.

Hoe anders gaat dat bij de hamles op een voedingtechnischinstituut? En dan weet de hamdocent - zeker in vergelijking metde fabriek - nog enigszins ambachtelijk uiteen te zetten hoe jemet zout water een stuk vlees oppompt tot ham. Met 24 procentgewichtswinst; niet slecht voor een beginnende leerling.

In de fabriek (op vrijdag geslacht, op woensdag als ham in desupermarkt) worden stukken varken machinaal opgepompt engetumbled tot ham. Het broodbeleg dat hier vandaan komt kan uit80 procent varken bestaan, maar 64 of 30 procent komt ook voor.In dat geval koopt de consument vooral water. Omdat veelvleeswaren via de supermarkt worden verkocht, bellen deprogrammamakers ze allemaal na voor het antwoord op de vraag wathet verschil is tussen schouderham en achterham. Hetsupermarktleven is doodeenvoudig. 'Schouderham is van deschouderham, achterham is van de achterham.' En dat was eenserieus antwoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.