Een halve week die eeuwig leek te duren

Er is een echte temperatuur en er is een gevoelstemperatuur. Bij een gevoelstemperatuur is het zo koud als je denkt dat het voelt, niet zo koud als je denkt dat het is. Geen kwestie van het hoofd dus, maar van het lijf. Meteorologen kunnen dat gevoel zelfs objectiveren. Heel knap.

Deze week heeft nog zo'n onderscheid aan het licht gebracht. Echt nieuws en gevoelsnieuws.

Afgelopen zondag reed ik naar Nijmegen voor de wedstrijd van NEC tegen Feyenoord, als het ware op weg naar echt nieuws . En toen kwam de nieuwslezer aan het eind van zijn bulletin met 'een nagekomen bericht'. Altijd al een mededeling om je bij schrap te zetten, nu nog meer dan dat. Die avond zouden de rayonhoofden bij elkaar komen.

Nu kan er in dit heelal veel bij elkaar komen, maar bijeenkomende rayonhoofden slaan alles en iedereen. Dit is de bijeenkomst der bijeenkomsten.

Sinds die mededeling was het gevoelsnieuws dus aan de macht. Daarvoor moest het echte nieuws - uit Homs, Athene of Nijmegen - even wijken.

De Volkskrant vertolkte het gevoel de volgende dag als volgt: 'Elfstedentocht lijkt dichterbij dan ooit'. Daarmee was de toon wel gezet voor de komende dagen: de wens als vader van de gedachte.

Wij, de journalisten van het sportnieuws, worden altijd een beetje kriegelig als de journalisten van het overige nieuws zich op ons storten. Normaal gesproken draaien we tamelijk ongestoord onze rondjes, 's winters in Heerenveen en 's zomers in Frankrijk. De pendule tikt 'nec-nac' en wij verdienen ons dagelijks brood.

Maar als een sportwedstrijd een vonk doet overslaan, verandert ons sportjournalistieke reservaat in publiek terrein. Ik snap dat wel. Die vonk was een goede reden om vorig jaar met een sportcanon te komen.

De Elfstedentocht is een mythe die werkelijkheid kan worden. Alles wat Nederland denkt of hoopt te zijn, wordt in die ene gebeurtenis samengebald. Het is de nostalgische charme van Boer zoekt vrouw, maar dan op een hoger niveau. Beste boer vindt beste vrouw, na een tocht vol ontberingen, boven op het erepodium. Het is het wereldkampioenschap voetbal, behaald op een koninginnedag.

Vroeger lieten de deftige media zich niet zo meeslepen door dat gevoelsnieuws, tegenwoordig doen ze dat wel. Daarop is vast wel wat aan te merken, maar de kijkcijfers geven die media gelijk en als een kijkcijfer ooit geldig is, dan is het wel bij nieuwsuitzendingen.

Zelf heb ik me de afgelopen week laten informeren door de rubriek 'Ditjes & Datjes van de Elfstedentocht'. Die rubriek werd verzorgd door Hans Wilbrink, een journalist die alles wat er wordt geschreven over schaatsen via de mail doorbrieft aan vakgenoten.

Nog voordat de rayonhoofden die zondag bijeen kwamen, zagen de eerste Ditjes & Datjes het computerscherm. De laatste, nummer 29, is van the day after.

Die hele reeks leest als een thermometer. De eerste tweet is: Leeuwarden 10cm, Sneek 9, Hindeloopen 8, Workum 10,Bolsward 9,Harlingen 8,Franeker 7, Dokkum 11, Bartlehiem 12. Nodig: 15. #elfstedentocht.

Daarna loopt de koorts steeds verder omhoog. Op de hele wereld wordt gesmacht: oud-kampioene Tonny de Jong, meldt zich vanuit Canada, huidig kampioene Marrit Leenstra vanuit Thialf en fotomodel Doutzen Kroes vanuit New York.

Vervolgens temperen de rayonhoofden de verwachtingen, maar de geest is allang uit de fles. Friesland veegt, klopt en bezweert het ijs. Erben Wennemars twittert en traint. En Wolter Kroes maakt er natuurlijk een liedje van.

Maar dan verschijnt aflevering 25 van Ditjes & Datjes. Het is woensdagavond 20.09 uur. Voorzitter Wiebe Wieling heeft gesproken. 'Beste mensen, ik heb geen goed nieuws.'

Een halve week, die eeuwig leek te duren, is voorbij. De voorzitter krijgt applaus. Men prijst hem om zijn nuchterheid in dolle tijden. Maar zou er in dat applaus ook niet enige opluchting hebben weerklonken?

In de maalstroom die het nieuws is, was de Tocht der Tochten eigenlijk alweer op weg naar de geschiedenis. De verwachtingen waren zo opgeklopt dat inlossing niet meer nodig was en alleen maar op een teleurstelling kon uitdraaien.

De Elfstedentocht kwam dichterbij dan ooit. Dat lijkt me voor gevoelsnieuws het hoogst haalbare. Terug naar Homs, Athene en de Arena.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden