Een halve eeuw gaan als een tierelier

Hadden rockbands maar officiële oprichtingsdata, zoals voetbalverenigingen. Dan zou het eenvoudig zijn de oudste van het land aan te wijzen, maar helaas: 'harde' data van de Bintangs uit Beverwijk en Golden Earring uit Den Haag zijn er niet. Discussiëren dan maar; een leuke bezigheid.


We weten dat de tienerbroertjes Frank en Arti Kraaijeveld al in 1959 indorockcovers speelden in een voorloper van de Bintangs (oer-Earrings The Tornado's doken in 1961 op, volgens een enkeling eind 1960). De naam Bintangs was er ook eerder dan The Golden Earrings.


Aan de andere kant: de Earring heeft er écht vijftig jaar op zitten (waarvan 41 met de huidige vier leden), terwijl de Bintangs in 1985 afscheid namen en vier jaar op non-actief stonden. Er waren meer dan veertig bezettingen; zelfs opper-Bintang Frank Kraaijeveld was niet altijd bandlid.


Feit is dat de Bintangs als eerste hun vijftigjarig bestaan vieren. In februari was er een feestconcert in Paradiso. Op 2 april opent Frank Kraaijeveld in het Museum Kennemerland in Beverwijk een tentoonstelling over vijftig jaar 'IJmondpop'. Een Haagse Earring-tentoonstelling wordt pas in september geopend.


En er zijn jubileumuitgaven, allemaal Fifty Fifty getiteld: een cd (met dvd), een lp en een boek met bijgesloten cd. Het boek telt vijftig korte verhaaltjes, opgetekend door oerlid Frank Kraaijeveld zelf.


Je zou ze lemmata kunnen noemen, maar dan zonder alfabetische rangschikking: thematische tekstblokken (portretjes van bandleden, herinneringen aan live-hoogtepunten en tv-optredens), even pretentieloos als charmant, geïllustreerd met zo'n 250 foto's uit de Bintangs-plakboeken.


De groep deed voor het eerst landelijk van zich spreken toen hij op 26 maart 1966 tot de bands hoorde die het voorprogramma van The Rolling Stones mochten verzorgen in de Brabanthal in Den Bosch. Net als The Outsiders bleken de Bintangs zich live aardig te kunnen meten met de Engelse sterren, zeker ook dankzij zanger Gus Pleiner, de Nederlandse Mick Jagger, die tot 2004 bleef was en in 2007 overleed.


'Bintang' is Indonesisch voor 'ster', maar echte sterren werden de Bintangs niet. De groep heeft geen hit die elke Nederlander kent: alleen Travelling In The U.S.A. dook begin 1970 even in de toptien op. Ze zijn primair een live-instituut, met hun rauwe, dampende rhtythm & blues, zo karakteristiek dat er een eigen aanduiding kwam: 'Hoogoven-sound'. Kraaijevelds toon in Bintangs Fifty Fifty is precies de juiste: nu eens vol branie, dan weer bescheiden of serieus. Uit zijn relaas spreekt vaak verwondering: hoe is het mogelijk dat de Bintangs nog altijd gaan als een tierelier?


In het nawoord formuleert hij zelf het antwoord: 'Ogen dicht, blik op oneindig, de wals over je heen laten gaan, daar gaat het om. Of je nu 16 of 66 bent. Waarom? Daarom!'


Frank Kraaijeveld: Bintangs Fifty Fifty.


In De Knipscheer; 128 pagina's (met cd); € 29,50. ISBN 978 90 6265 668 4.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden