Een half geslaagde missie in China

Gretig pakten Bas Drijver-Sjoert Brink een paar weken geleden hun koffers voor de trip naar Wuxi voor de strijd om de Yeh Brothers Cup. Vorig jaar vond dit evenement in Australië plaats en sleepten zij met Bertens-Bakkeren de hoofdprijs in de wacht. Dit huzarenstuk wilden zij (nu met Verhees-van Prooijen) in China maar al te graag herhalen. Zonder slag of stoot ging dat beslist niet met de wereldtop als sluwe en inhalige kaper op de kust. Ook alle Chinese topteams waren van de partij. Bridge in China zit in de lift; er zijn tien centra met professionele bridgers die in een afzonderlijke liga uitkomen.


Na een hoopvol begin haperde de Nederlandse machine en in de knock-out volgde er een vroegtijdige en teleurstellende uitschakeling tegen een Chinees viertal. Drijver-Brink zaten niet bij de pakken neer, scherpten de messen in de 'troostfinale' en grepen de met een vorstelijke som beloonde tweede plaats. De missie eindigde zo toch half geslaagd.


Er bestond in diagram 1 onduidelijkheid over de intentie van de kaart in de eerste slag.


Zie diagram 1


westnoordoostzuid


pas2¿dblredbl


2¿pas3¿3SA


paspaspas-


West, Drijver, kwam tegen 3SA uit met ¿6, systematisch de tweede van boven van een zwakke kleur. De leider zette ¿9 in de dummy en oost, Brink, speelde een enigszins vreemde ¿8.


Een hoge kaart toont desinteresse in die kleur; ook geeft hoog-laag een oneven aantal kaarten aan. Dit dualisme creëerde verwarring. Was ¿8 verdeling of attitude?


De leider won met ¿A en speelde harten uit zuid. West nam ¿H en ging door met ruiten door in de verwachting ( 3¿ van oost versterkte dat idee) van een vijfkaart ¿ in oost; zuid heeft dan ¿AV-sec. De leider had nu tijd om ¿A er uit te werken voor negen slagen.


Op de andere tafel eveneens 3SA met een ruitenuitkomst. West, aan slag met ¿H, switchte wel schoppen: ¿9, ¿V en ¿A gevolgd door ¿B voor ¿H. Oost nam na ¿A de vrije schoppen op.


Deze signaleersituatie zal ongetwijfeld de nodige discussie opwekken die tot consensus kan en moet leiden over het signaleersysteem.


In diagram 2 voer voor dwangliefhebbers die er goed aan doen er pen en papier bij te pakken.


Zie diagram 2


westnoordoostzuid


---1¿


4¿4¿5¿6¿


paspaspas-


West kwam tegen 6¿ uit ¿2 voor ¿A in oost die ¿3 vervolgde. De leider troefde hoog en speelde zes keer schoppen; hij ging uit van ¿V in oost en kwam op de proppen met een geweldig speelplan.


Oost bekende een keer, gooide ¿2 af, drie ruiten en een ogenschijnlijk nutteloze harten.


West zette ¿HV sec en hield ¿987. Daarna kwam ¿A gevolgd door de achtste schoppen. West moest ¿H bewaren (anders is ¿6 in de dummy vrij) en gooide een klaveren af. Uit de dummy, ¿6, ¿10 en ¿HB, verdween ¿6. Oost had nog ¿H en ¿V103, diende ¿H vast te houden (anders is ¿10 in de dummy vrij) en gooide ¿3 af. De leider speelde ¿H, nam ¿B met ¿A over en maakte met de kleine klaveren als twaalfde slag.


Oost kon dit voorkomen door een doubleton harten vast te houden zodat west alle harten wegdoen en met ¿987 uiteindelijk de downslag maakt.


Het kladblaadje met het diagram zal wel vol doorhalingen staan; de winstvoering was zowel handig als vaardig.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.