Een grote overwinning voor de Metric Martyrs

Het sneeuwde een beetje onder door het mediageweld rond het naderende afscheid van Tony Blair, maar voor de gewone man is er goed nieuws uit Brussel: de Britten mogen hun eigen wonderlijke maten en gewichten blijven hanteren....

Gert-Jan van Teeffelen

Onder druk van de EU introduceerde Groot-Brittannië ruim tien jaar geleden wetgeving waardoor goederen door handelaren, winkels en supermarkten voortaan moeten worden aangeprezen in onder meer kilo’s, milligrammen, meters, liters of milliliters.

De Britten hadden echter een uitzondering bedongen: tot 2009 mogen naast het metrieke stelsel ook de aloude imperial units worden gebruikt zoals ounce, pound, pint, foot en inch.

Maar onder Britse druk heeft EU-commissaris Günter Verheugen vorige week toegezegd dat hij de duale aanduidingen ‘voor onbepaalde tijd’ wil blijven toestaan. De pressiegroep Metric Martyrs viert dit als grote overwinning. Diverse leden van de groep zijn veroordeeld omdat ze makreel of bananen uitsluitend per pound (0,45 kilo) verkochten.

Want hoewel metrieke eenheden al jaren circuleren op de Britse eilanden, heeft menig consument nog altijd geen flauw idee. Hilarisch was een recente tv-reportage waarbij voorbijgangers een zak met twee kilo appels in handen werd gedrukt, met de vraag om hoeveel kilo het ging. ‘Vijftien?’, was de reactie van de eerste man. ‘Onmogelijk in te schatten’, zei een vrouw. Een Brit vraagt op de markt om een ‘pound appels’, of om een ‘quarter of cheese’ (113 gram).

Vanwege alle uitzonderingen kan het leven voor de continentale Europeaan verwarrend zijn. Zo wordt het verbruik van een auto meestal aangeduid in mile per gallon. Een mijl is 1,61 kilometer, en een Britse gallon bedraagt 4,55 liter. Tankstations verkopen benzine echter uitsluitend in liters, maar verkeersborden luiden alleen in mijlen en yards (0,91 meter) .

Het gewicht van personen wordt steevast uitgedrukt in stone (6,35 kilo). Bier mag uitsluitend worden getapt per pint (568 milliliter). In de supermarkt wordt ook melk per pint verkocht, maar de aanduiding op de plastic flessen luidt bijvoorbeeld 1,14 liter of 2,27 liter.

Het lijkt echter een kwestie van tijd voordat de Britten uiteindelijk helemaal metric gaan, het systeem dat intussen door 190 landen in de wereld wordt gebruikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden