Een grote dag: Wilhelmina wordt 18

Beeld anp

Den Haag, 31 augustus 1898.

De verjaardag der koningin op 31 augustus had een eenigermate ongewoon karakter. Het was de groote dag, maar hij werd niet als zoodanig gevierd met het vooruitzicht op de groote feesten. De dienst in de Groote Kerk werd zeer druk bezocht. Ik was er niet, omdat ik dien morgen alle gezanten moest ontvangen die nieuwe geloofsbrieven hadden. Deze ontvangst was zeer huiselijk en eenvoudig.

's Namiddags werden de ministers door de koningin ontvangen, bij welke gelegenheid Pierson eenige zeer indrukwekkende woorden sprak, waarbij hij zeer juist en zeer wel sprekend deed uitkomen dat de liefde van het Nederlandsche volk voor het huis van Oranje zijnen grond daarin had, dat dat huis altijd zich het volk in zijn geheel had aangetrokken en de edelste en beste aspiraties van dat volk tot de zijne had gemaakt.

Na de audiëntie cercle van het corps diplomatique waarbij ik tegenwoordig was. De jonge koningin die tegen deze receptie zeer opzag, vervulde hare taak uitstekend, sprak in het Fransch, Engelsch en Duitsch met de verschillende diplomaten, zoodat alle gezanten bekoord waren.

Het diner was zeer geanimeerd; ook de Chineesche gezant zat aan met zijnen tolk. De man verstond geen enkel woord dat gesproken werd en at vrij onhandig; maar scheen zich toch wel te vermaken.

W.H. de Beaufort (1845-1918), liberaal staatsman. Ingekort fragment uit Dagboek en aantekeningen van Willem Hendrik de Beaufort; uitg. Instituut voor Nederlandse geschiedenis, 1993.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden