Eén groot feest

De Amerikaanse politicus Charlie Wilson (1933-2010) was in de jaren tachtig een van de drijvende krachten achter de bewapening van de voorlopers van de Taliban. Tegelijk hield hij er een volkomen losbandige levensstijl op na; ooit vertelde hij dat hij het leven als 'een groot feest' beschouwde. In deze scherpe mix van komedie, drama, politiek en oorlog, waarvoor scenarist Aaron Sorkin (The West Wing, The Social Network) het gelijknamige boek van voormalig CBS-journalist George Crile als uitgangspunt nam, geeft Tom Hanks zowaar overtuigend gestalte aan de schuinsmarcherende Wilson. Ook de overige leden van de cast zijn fenomenaal: Philip Seymour Hoffman (briljant als de vuilbekkende CIA-agent Gust Avrakotos) ontving een Oscarnominatie, Julia Roberts is Wilsons collega en muze Joanne Herring, en John Slattery speelt een vroege variant op zijn Roger Sterling in de serie Mad Men.

Charlie Wilson's War (Mike Nichols, 2007)

RTL 8, 20.30-22.30 uur.

Fast Times at Ridgemont High

(Amy Heckerling, 1982) Fast Times at Ridgemont High is een coming of age-tienerkomedie, die haar status bovenal dankt aan de onwaarschijnlijke dichtheid aan jong, opkomend talent. De film is geschreven door oud-Rolling Stone-journalist Cameron Crowe (als boek en scenario), de latere regisseur van Jerry Maguire en Almost Famous. De rollen in zijn portret van een clubje rondhangende, over seks mijmerende scholieren, gingen onder meer naar de piepjonge Sean Penn, Jennifer Jason Leigh, Forest Whitaker en Nicolas Cage (hier voor de eerste en enige keer in zijn carrière op de titelrol als Nicolas Coppola, omdat hij als neef van Francis Ford Coppola liever niet geassocieerd wilde worden met de befaamde filmmaker). Regisseuse Heckerling bleef wat hangen in het tienergenre; ze maakte onder meer het alleraardigste Clueless, en het minder prettige Loser.

RTL 7, 23.10-0.55 uur.

The Prestige

(Christopher Nolan, 2006) Twee grote Amerikaanse speelfilms over hetzelfde onderwerp in een jaar; in 2006 overkwam het The Illusionist van Neil Burger (met Edward Norton) en The Prestige van Christopher Nolan. In beide films draait het om illusionisme. Maar waar Burger dat gegeven in een liefdesverhaal verwerkte, was het Nolans ambitie om de ultieme goochelfilm te maken - en daarin slaagde hij glansrijk. Hugh Jackman en Christian Bale spelen bevriende goochelaarsassistenten die in hun strijd om hogerop te komen elkaars doodsvijanden worden. Nolan, die zich eerder met Following (1998) en Memento (2000) een vindingrijk regisseur betoonde, trekt alle registers open. Een adembenemende ervaring. Michael Caine en David Bowie (als uitvinder Nikola Tesla) stelen de show.

BBC 2, 23.30-1.25 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden