Een groot bevrijder van het Filipijnse volk (Gerectificeerd)

Kardinaal Jaime Sin was invloedrijk, populair en betrokken bij de volksopstanden die tot de val van twee Filipijnse presidenten leidden....

Vorst was hij slechts van de katholieke kerk in de Filipijnen. Maar de invloed die kardinaal Jaime Sin genoot op het aardse, politieke leven zou menig paus in Rome met afgunst kunnen vervullen. Paus is de populaire Sin echter nooit geworden: anderhalf jaar voor het overlijden van Johannes Paulus II was hij op zijn 75ste met pensioen gegaan.

Jaime Sin werd in 1928 geboren als zoon van een Chinese zakenman en een Filipijnse vrouw - als nummer veertien van hun zestien kinderen. In 1954 werd hij tot priester gewijd en op zijn 47ste werd hij het jongste lid van het Vaticaanse college van kardinalen.

Wereldberoemd werd Sin echter pas bij het uitbreken van de volksopstand tegen president Ferdinand Marcos, in 1986. Als hoofd van de rooms-katholieke kerk in de Filipijnen riep hij de burgers op naar het hoofdkwartier van de Filipijnse strijdkrachten en de politie te komen om steun en bescherming te bieden aan adjunct-chefstaf Fidel Ramos en minister van Defensie Ponce Enrile, die hadden gebroken met de corrupte en dictatoriale Marcos. De inwoners van Manilla gaven massaal gehoor aan die oproep en de Marcos-getrouwe tankbrigades stonden machteloos tegenover een front van '

Pe o p l e Po w e r '. President Marcos en zijn naaste familie en medewerkers vluchtten naar Hawaii, waar Ferdinand Marcos in 1989 overleed.

Met de zegen van kardinaal Sin werd na Marcos' vlucht Corazon Aquino op vleugelen van People's Power naar het presidentieel paleis gedragen. Als weduwe van de in opdracht van Marcos-getrouwen vermoorde oppositieleider Benigno Aquino, wiens dood drie jaar eerder voor het eerst mensenmassa's op straat had gebracht, was zij uitgegroeid tot het symbool van de democratie waar de Filipijnen steeds heftiger naar waren verlangen. Bovendien mocht zij zich in de gunst van de kardinaal verheugen vanwege haar deugdzaamheid en vroomheid.

Toen de weduwe Aquino na zes jaar op democratische wijze plaats moest maken voor een nieuwe president, verloor de kardinaal echter zijn regie over de Filipijnse politiek. Oud-generaal Fidel Ramos,

de militaire held van de People Power-opstand, was namelijk niet katholiek maar protestants.

Maar toen na Ramos een oude B-filmheld president werd, sloeg kardinaal Sin opnieuw toe. Om de van corruptie beschuldigde Joseph Estrada uit het presidentieel paleis te verdrijven, zetten de zakenlieden

van de kantorenwijk Makati in 2001 een reprise van People Power op touw. En net als in 1986 werden de mensenmassa's weer aangevuurd door kardinaal Sin.

Wederom werd het presidentschap overgenomen door een vroom-katholieke vrouw: Gloria Macapagal Arroyo, dochter van een president en vice-president onder Estrada. 'Deze dag zal de geschiedenis ingaan als de sterfdag van een groot bevrijder van het Filipijnse volk en een strijder voor God', luidde haar presidentiële boodschap bij de dood van de machtige kardinaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden