Een Griek met schuld? Die betaalt voorlopig niet

De wanbetaling door huiseigenaren en ondernemers loopt in Griekenland snel verder op. Volgens de officiële cijfers heeft ruim 10 procent van de schuldenaars al drie maanden zijn rekeningen niet betaald. Bij twee Griekse banken in handen van Franse eigenaren liggen de cijfers van wanbetaling nog veel hoger.

XANDER VAN UFFELEN

AMSTERDAM/ATHENE - De problemen op de Griekse huizenmarkt zijn vermoedelijk veel groter, vrezen ingewijden in Athene. Griekse banken proberen veel huizenbezitters een klein deel van hun leningen te laten betalen, zodat deze niet als wanbetaling in de boeken moeten worden bijgeschreven.

Twee Griekse banken die in handen zijn van Franse moederbedrijven zijn somber over de Griekse markt. De Geniki Bank had in 2010 bij 28 procent van zijn leningen te kampen met wanbetaling.

Bij grote Griekse banken als National Bank, Piraeus en Alpha Bank betaalt 'slechts' 8 tot 10 procent van de schuldenaars zijn rekeningen niet op tijd. Er wordt door deskundigen echter getwijfeld of de Griekse banken hun boeken wel op orde hebben.

Stroppenpot

De Frans/Griekse Geniki Bank heeft verhoudingsgewijs een veel grotere voorziening aangelegd om tegenvallers te kunnen opvangen dan zijn Griekse collega-banken. Geniki heeft 800 miljoen euro opzij gelegd als voorziening voor tegenvallers.

Emporiki Bank, dat in handen is van het Franse Crédit Agricole, heeft 1 miljard euro in zijn zogeheten stroppenpot zitten.

De buffers die (volledig) Griekse banken hebben aangelegd zijn veel lager. De National Bank, die in omvang twintig keer groter is dan de Geniki Bank, heeft 'slechts' 1 miljard euro als voorziening apart gezet.

De Piraeus Bank, een factor tien groter dan Geniki, heeft zelfs minder geld (600 miljoen euro) in zijn stroppenpot zitten dan zijn Franse collega-bank.

De Griekse banken hebben voor ruwweg de helft van de officiële wanbetalers een voorziening aangelegd. Mochten meer huiseigenaren en ondernemers in gebreke blijven, dan zullen de banken alsnog voor miljarden euro's aan verliezen moeten opvangen.

Kredietbeoordelaars

Onder internationale beleggers en kredietbeoordelaars bestaat al geruime tijd onrust over de kwetsbaarheid van de Griekse banken. Aangezien de banken veel Griekse obligaties hebben opgekocht, kunnen ze in nog grotere financiële problemen komen als er een schuldsanering voor de Griekse obligaties noodzakelijk is.

Ook als de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds een schuldsanering van Griekenland weten af te wenden, zijn Griekse banken nog niet in veilig vaarwater. De wanbetaling van ondernemers en huiseigenaren kan een flinke klap zijn voor de buffers van de banken.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden