Een grafzerk op de cartoon

Scientology verzet zich tegen kritiek van The New Yorker.

WINNIFRED JELIER

Scientology laat zich niet kennen. In reactie op een kritisch stuk in The New Yorker maakte Scientology een parodie op het blad. Die werd woensdag uitgedeeld voor het hoofdkantoor van Condé Nast, de tijdschriftuitgever.

'The New Yorker, what a load of balderdash' ('The New Yorker, wat een kletspraat') staat er op de cover. Met de parodie wil Scientology zich verweren tegen de beschuldigingen in een artikel van journalist Lawrence Wright, afgelopen februari. De vormgeving van het blad lijkt op The New Yorker: het lettertype en de indeling zijn hetzelfde. Voor de voorkant gebruikte Scientology een afbeelding van Eustace Tilley, de man die met een hoge hoed in 1925 op het eerste nummer stond.

Met de parodie van 51 pagina's inclusief een dvd, wil Scientology laten weten dat de journalist 'vooringenomen' was. Het blad bevat naast licht spottende artikelen een stroom verwijten aan het adres van redacteuren van The New Yorker en oud-Scientologyleden. De geestelijke beweging noemt de vragen van Wright 'doorspekt met vooroordelen' en bedoelt om de religieuze overtuigingen van de geïnterviewde leden te ridiculiseren. In een cartoon is op een grafzerk 'The New Yorker R.I.P.' te lezen.

Het stuk van Wright bestaat grotendeels uit een interview met Paul Haggis (1953), regisseur en scenarioschrijver, bekend van films als Crash en Million Dollar Baby. Haggis vertelt dat hij de gemeenschap verliet nadat bleek dat Scientology een wetsvoorstel voor het verbieden van het homohuwelijk in de staat Californië steunde. Hij was toen al 35 jaar lid. Wright toont verder aan dat Scientology-oprichter L. Ron Hubbard heeft gelogen over verwondingen die hij in de Tweede Wereldoorlog zou hebben opgelopen en vervolgens met zijn eigen methode zou hebben genezen. Scientology leverde Wright daarvoor 'bewijzen', waaronder militaire documenten die vals bleken.

Wright erkent dat zijn onderzoek waarschijnlijk weinig indruk maakt op leden van de beweging. 'Ik heb in mijn carrière veel mensen over hun geloof geïnterviewd. Over Scientology hoor je veel negatieve verhalen. Ik wilde weten hoe het komt dat mensen er zich toch toe aangetrokken voelen.'

Scientology heeft bekende leden zoals de Amerikaanse acteurs Tom Cruise en John Travolta. De beweging staat erom bekend altijd te reageren op kritiek. Zo werd tegen Time Magazine een rechtszaak aangespannen na een artikel met de kop 'Scientology, de cultus van hebzucht'. Tegen The New Yorker onderneemt Scientology vooralsnog geen juridische stappen.

Scientology gebruikte een afbeelding van Eustace Tilley, de man die met een hoge hoed in 1925 op het eerste nummer van The New Yorker stond.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden