Een gouden tijd om de medailles te verzilveren

De Nederlandse sport mag zich rijk gaan rekenen. De successen van Sydney worden in de nabije toekomst verzilverd. 'We gaan medailles cashen', zoals NOCNSF-voorzitter Blankert het benoemde....

Staatssecretaris Margo Vliegenthart van Sport (VWS) beloofde zich sterk te maken voor die additionele impulsen, voor steun aan het gisteravond bij de algemene ledenvergadering van NOCNSF gelanceerde Manifest Nederland Sportland. Zij kwam, met het oog op de Sinterklaastijd, met chocolade euro's, de symbolen van het geld dat de georganiseerde sport straks zal ontvangen.

Bedragen noemde de sportminister nog niet. Er wachten nog besprekingen in het kabinet en op 7 december is de beslissende begrotingsbehandeling, in de Tweede Kamer. Twintig miljoen extra - mogelijk voor de bouw van het nationale zwemstadion - is een eerste begin voor 2001.

In 2002 moet door het rijk, volgens de eis van NOCNSF, 165 miljoen structureel in de topsport gestoken worden. In 2008 hoort dat bedrag tot 450 miljoen gulden uitgegroeid te zijn. In de originele, geakkordeerde investeringslijn van Kok II is voor 2002 een budget van slechts 110 miljoen (het dubbele van 1998) voorzien.

NOCNSF-preses Blankert ziet geen enkel gevaar voor de vergaande voorstellen van zijn kant. Zijn koepelorganisatie is met lobbyisten de partijfracties afgegaan. Iedereen in de Nederlandse politiek is voor. 'Want hoe moet je nu na de Olympische Spelen in Sydney uitleggen dat er geen extra geld zou zijn voor de sport?'

Het land is óm, is de vaststelling van Blankert. 'Topsport is fun, inspirerend en biedt plezier.' En Vliegenthart zal het volgens hem niet anders beleefd hebben.

Overal in Nederland, in elke zaal, hal en stadion waar de Rotterdamse bestuurder de laatste maanden is geweest, wordt over de grote medaille-oogst van Sydney gesproken. Het moet een verademing zijn geweest na het voetbaltoernooi 'van de veiligheidsvoorschriften', Euro 2000.

Blankert, bevlogen: 'Dit is hét moment. Over een jaar is Sydney weer vergeten. Daarom hebben we ook zo hard aan onze voorstellen gewerkt. Nu was het moment voor Vliegenthart om de bal in te koppen. Ik vind dat er harde toezeggingen zijn gedaan. We moeten als Nederlandse topsport blijven investeren, voor Athene 2004, voor de Spelen van 2008. Als ik lees dat Groot-Brittannie 400 miljoen in het tennis steekt, dan steken onze eisen daar schril bij af.'

Blankert zei zich te beseffen dat de eisen nu zo keihard kunnen zijn, omdat de successen van Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband en Leontien van Moorsel en al die anderen - goed voor 25 medailles in totaal - katalyserend en dwingend hebben gewerkt op het besef dat Nederland werkelijk een rol kan spelen in de mondiale topsport. De achtste plaats, behaald in Sydney, verplicht tot minimaal handhaving van het resultaat in Athene.

'Als de successen er niet waren gekomen, dan was er absoluut anders gereageerd op onze voorstellen', aldus Blankert. De bewindslieden Kok, Jorritsma en Vliegenthart lokten in hun enthousiasme riante eisen van de verenigde sportwereld uit.

Die gaat met steun van de overheid de komende jaren breed investeren. In Manifest Nederland Sportland is aandacht voor de band van Sport - met een hoofdletter - met het onderwijs, de vereniging, het bedrijf, de top en het speelveld.

Vliegenthart zag vooral veel in het plan gymleraren in de verenigingssport in te zetten. Maar ook topsportevenementen, accommodaties en verenigingen mogen extra steun verwachten.

Hollands kwartiertje, een erelidmaatschap plus een lintje

Jan Loorbach, de scheidende chef de mission van de olympische ploeg, werd gisteren twee keer binnen een half uur onderscheiden. De 53-jarige Rotterdammer maakte een vergelijking met een Hollands kwartiertje in Sydney, waar Van den Hoogenband en Van Moorsel bijna gelijktijdig goud veroverden.

'Niet slecht in mijn eentje', oordeelde Loorbach, omhangen met de versierselen van het erelidmaatschap van de sportkoepel NOCNSF en het officierschap in de Orde van Oranje Nassau. De lange official - de hele sportwereld kent zijn verschijning van 2.17 meter - achtte zich overigens al koninklijk onderscheiden.

In het vliegtuig naar huis had hij de felicitaties ontvangen van kroonprins Willem-Alexander, 'ons jongste IOC-lid'. Nauwelijks was het toestel, vol 'onder de rododendrons' weggesleepte olympiërs, opgestegen of de prins was opgestaan en had Loorbach de hand gegeven, onder het uitroepen van: 'Missie voltooid'. 'Ik heb de onderscheiding van zijn moeder in het knoopsgat, de onderscheiding van haar zoon in 't hart.'

Loorbach was de man van de fraaie woorden, maar meer nog van de daden. Hij werd in 1997, na zeven jaren in het NOCNSF-bestuur, benoemd tot chef-de-mission van de olympische ploeg en riep zich uit tot 'directeur van het medaillefabriekje'. In Sydney werden die woorden, met de 25 medailles, waargemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden