Een goed, spannend, maar vooral gruwelijk boek

De komende weken leest Jeroen van Merwijk op verzoek van de boekenredactie de eerste tien pagina's van drie net verschenen boeken en geeft op basis daarvan advies.

null Beeld No Candy
Beeld No Candy

1. Volker Wittkamp: Bij de uroloog, alles over je blaas, urinewegen, prostaat en meer

Luitingh- Sijthoff, euro 17,99.

Het ene boek is voornamer dan het andere. Vandaar dat ik eerst twee boeken vluchtig bespreek en dan het derde iets uitgebreider.

Bij de uroloog is een vlot geschreven en uiterst informatief boek over onze geheimste delen, die ons naarmate we ouder worden helaas steeds meer gaan interesseren. Zelf heb ik onlangs een 'retrograde' (= cameraploeg in plasbuis) mee mogen maken, dus ik ben inmiddels ervaringsdeskundige. Na lezing van dit boek kunnen ook onze jongeren erover meepraten, maar of ze dat zullen doen...

2. Giacomo Pellizzari: Het geheim van de eenzame fietser

Xander, euro 19,99.

Maar weer eens een wielrenboek, waarom ook niet? Vroeger was wielrennen een boerenjongenssport, maar is het u ook opgevallen dat het steeds vaker wordt beoefend door wetenschappers, raketgeleerden en filosofen? Giacomo Pellizzarti is er ook zo één. Hij probeert zich in dit boek te verplaatsen in de psyche van twaalf beroemde renners uit de geschiedenis en dat doet hij uitstekend. Maar goed: ik houd van sport en heb wat dat betreft een zeer hoge pijngrens.

3. Gary Younge: Een doodgewone dag in Amerika

De Geus, euro 19,99.

Dit is het voorname boek waarop ik doelde. Fascinerend, vreselijk, ontluisterend - dat soort woorden zou je moeten gebruiken als je het erover hebt. Het is een zeer goed boek, als je van gedegen journalistiek houdt. Het is een spannend boek als je van spannende boeken houdt. Een belangrijk boek ook. Maar het is toch vooral een gruwelijk boek.

Het beschrijft een doodgewone, doordeweekse dag in Amerika. Een dag waarop tien jonge Amerikanen worden vermoord, zoals elke dag. De moorden op deze jonge mensen en de inwerking die de moorden hebben op de directe omgeving van de slachtoffers worden tot in detail beschreven. Een letterlijk verslag van het telefoongesprek tussen een familielid en de hulpdienst: 'Ik wil dat u hem op zijn rug legt, zijn kleren losmaakt en uw hand op zijn voorhoofd plaatst. Leg uw hand onder zijn nek. Til het hoofd schuin achterover, houdt uw oor naast zijn mond. Zeg me of u hem kunt horen ademen. (...) Waar in zijn lichaam werd hij geraakt?' (...) 'In zijn hoofd.' 'In zijn hoofd? Aan de voor - of achterkant? Voelt u lucht stromen?' Enzovoort.

Het boek laat op een volkomen nuchtere manier zien hoe in Amerika moord een dagelijkse zaak is, waar niemand verder echt bij stilstaat. Veel van deze moorden hebben het plaatselijke nieuws niet eens gehaald. En nu moet me iets van het hart.

In deze krant schreef Arnon Grunberg onlangs over ditzelfde boek dat 'u dit boek zou moeten lezen. Want al is er nauwelijks gun violence in Nederland, klasse en ras zijn ook hier te vaak doorslaggevend.' Kan wel waar zijn, maar het feit dat er nauwelijks gun violence in Nederland voorkomt is nou net precies het grote verschil tussen Amerika en Holland. De opmerking van Grunberg is mijns inziens dan ook een gotspe.

Net zoals het een gotspe is dat je sinds deze week voor de naleving van je rechten als kind blijkbaar beter in Thailand (nota bene het mekka voor kindersekstoerisme) geboren kunt worden dan in Nederland. Natuurlijk leven wij in een gruwelijk land dat op de rand staat van een burgeroorlog en waar iedereen van jong tot oud, van zwart tot geel tot wit tot rood en groen, gehandicapt of homoseksueel, vrouw, transgender, travestiet, autist of adhd'er en ga zo nog maar een paar millennia door, de gehele dag wordt gediscrimineerd - het is niet anders en zo is het leven. Maar ik zou tegen deze verworpenen der aarde willen zeggen: lees dit boek en tel je zegeningen!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden