Column

'Een goed paard ben je pas als je een interland of vijftig hebt gespeeld, zoals Van der Sar'

Het is goed te begrijpen dat het kamp-Cruijff Van der Sar naar voren heeft geschoven als nieuwe algemeen directeur van Ajax, na de afrekening met Van Gaal. 'Betere paarden bestaan bijna niet. Maar toch', schrijft Paul Onkenhout in zijn column voor de Volkskrant.

Edwin van der Sar.Beeld anp

Elf jaar geleden zei Co Adriaanse dat een goed paard nog geen goede ruiter is. Hij was destijds trainer van Ajax. Hoewel het hier om een universele waarheid ging, werd de opmerking hem door de clubleiding en een deel van de aanhang van Ajax hoogst kwalijk genomen. Dat kwam omdat het goede paard in de beeldspraak de beginnende trainer Marco van Basten was.

Sommigen dachten dat Van Basten was uitgescholden voor paard, die waren des duivels. Als Adriaanse had gezegd dat een goede voetballer niet automatisch een goede trainer is, zou het misschien allemaal zijn meegevallen, maar hij speelt nu eenmaal graag met taal.

Het pakte beroerd uit. Ajax was al wekenlang op zoek naar een stok om hem te slaan en toen die eenmaal was gevonden, moest hij snel het veld ruimen. Wij danken er een kernachtig spreekwoord aan waarvan de waarheid, gek genoeg, door een klein groepje mensen in twijfel wordt getrokken: het kamp-Cruijff. Daar denken ze dat een goed paard per definitie een goede ruiter is.

Middenmoot
Een goed paard ben je niet snel. Adriaanse en bijvoorbeeld Van Gaal, Van Marwijk en Advocaat waren ook paarden, maar geen goede, volgens de maatstaven van het kamp-Cruijff. Zij kwamen niet verder dan de middenmoot van de eredivisie. Een goed paard ben je pas als je een interland of vijftig hebt gespeeld, zoals Edwin van der Sar.

Op zijn naam staan zelfs 130 interlands. Het is dus goed te begrijpen dat het kamp-Cruijff hem naar voren heeft geschoven als nieuwe algemeen directeur van Ajax, na de afrekening met Van Gaal. Betere paarden bestaan bijna niet. Maar toch.

Sinds De Telegraaf het nieuws over Van der Sar meldde, is de oude discussie over paarden en ruiters - en wat het een betekent voor het ander - weer losgebarsten. 'Van der Sar directeur bij Ajax? Leiding geven aan meer dan 200 mensen en werken met begroting van meer dan 100 miljoen! Wie bedenkt zoiets?', twitterde Jack van Gelder.

Het uitroepteken is er een van verontwaardiging, het tweede vraagteken duidt er op dat Jack vindt dat ze bij Ajax totaal de weg kwijt zijn. Als Van Gelder zo uit zijn dak gaat, moet er iets mis zijn, helemaal omdat Van der Sar sinds dit seizoen een van de analytici bij Studio Sport is.

Saaiste tv-analyticus
Hij is overigens, zoals verwacht, de saaiste tv-analyticus sinds Ronald Spelbos. Een goed paard is kennelijk niet per definitie ook een goede en tot de verbeelding sprekende analyticus.

'Met een beetje hulp van zijn vrienden...', zette Het Parool woensdag boven een verhaal over de kandidatuur van Van der Sar. Dat was nog voordat bekend werd dat hij alle tijd krijgt om zich in te werken. Van der Sar zal worden gecoacht door een onbekende Amsterdamse zakenman, Michael Kinsbergen, die plotseling tot de uitverkorenen behoort van het kamp-Cruijff.

Jack ging meteen om. Vrijdag twitterde hij: 'Verrassende ontwikkeling bij Ajax. Van der Sar zal worden ingewerkt door zakenman Michael Kinsbergen. Goed besluit.' Zo snel kan het gaan.

Om zich voor te bereiden op een loopbaan na het voetbal heeft Van der Sar aan het Cruyff Institute de International Master of Sport Management gevolgd, een eenjarige opleiding met zes lesuren per week en acht uur thuisstudie. Het diploma wordt niet erkend door andere Nederlandse onderwijsinstellingen, maar je steekt er vast wat van op, van zo'n jaartje. In elk geval toonde hij zijn goede wil.

Teken
Er is nog een ander bemoedigend teken, de steun van Hans Wijers. De oud-minister is voorzitter van de RvC van Ajax. Aan de andere kant: hij zou niet de eerste zijn die denkt dat de wetten van het bedrijfsleven ook in de voetbalwereld gelden.

Afwachten maar. Mij zou het, als ik deel zou uitmaken van het kamp-Cruijff, in elk geval behoorlijk zorgen baren dat Van der Sar zich 25 jaar lang heeft gemanifesteerd als een uiterst vriendelijke, maar tegelijkertijd saaie en fantasieloze man. Maar dat was dus voor zijn opleiding aan het Cruyff Institute en de hulp van al die nieuwe vrienden.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant. Iedere zaterdag verschijnt zijn column De Twaalfde Man in de Volkskrant.
Reageren? twaalfdeman@volkskrant.nl


 
'Van der Sar directeur bij Ajax? Wie bedenkt zoiets?', twittert Jack
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden