Een goed gesprek

MORGEN praat D66-minister Van Boxtel van Integratiebeleid met een aantal imams naar aanleiding van hun uitspraken over homoseksualiteit. Dat kan een interessant gesprek worden, want de rechtzinnige geestelijken en het antiklerikale D66 zijn elkaars tegenpolen in het Nederlandse levensbeschouwelijke spectrum....

In het debat dat ontstond naar aanleiding van de uitspraken van Khalil El-Moumni, die homoseksualiteit als een 'ziekte' kwalificeerde, bleek al gauw dat de imams vooral namens zichzelf spraken. Vele uit islamitische landen afkomstige deelnamers aan het debat hebben zich van de religieuze leiders gedistantieerd. Dat is de belangrijkste winst van de discussie.

De ontzuiling in islamitische kring is in volle gang. Autochtone Nederlanders moeten begrip hebben voor het feit dat dit proces een worsteling is. De loyaliteit aan de traditionele normen van de eigen gemeenschap staat op gespannen voet met de seculiere Nederlandse praktijk. En die is niet ouder dan anderhalve generatie. De opvatting van El-Moumni over homoseksualiteit als ziekte (en dus niet als zonde) gold hier in de jaren vijftig eerder als progressief dan als conservatief.

Het kan geen kwaad als Van Boxtel dat morgen in zijn achterhoofd houdt. De moraal van de imams werd nog niet zo lang geleden door de NCRV en de KRO de huiskamer binnengebracht zonder dat deze zendgemachtigden door de Nederlandse regering tot de orde werden geroepen.

Niet overal in de wereld krijgt seksualiteit dezelfde exposure in de openbare ruimte als bij ons. Niet overal trouwen mannen met mannen en vrouwen met vrouwen. We moeten dus niet quasi-verontwaardigd reageren, zoals vooral D66'ers nog weleens doen, als onze pasverworven zeden en gewoonten niet onmiddellijk door de rest van de wereld met applaus worden begroet.

Belangrijker dan woorden zijn daden. Agressie en intimidatie jegens homo's en vrouwen door allochtone jongeren vormen een steeds groter probleem. Van Boxtel moet dat zeker aan de orde stellen in zijn gesprek met de imams. Het zou echter onnozel zijn van Van Boxtel daar veel van te verwachten. De invloed van de imams op moslimjongeren is daarvoor te gering. De minister zal dan ook op eigen kracht gerichte maatregelen moeten nemen om agressie tegen vrouwen en homo's uit te bannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden