Een goed begin, geen half werk

Eindhoven is een creatieve stad met een rauw randje. Je vindt er verrassende horeca en knappe zaakjes.

'Een leuke stad, ja? Totaal sfeerloos juist! Doe mij maar Den Bosch.' Wie het waagt om Eindhoven op te hemelen, kan een hoog opgetrokken wenkbrauw en een reactie van deze strekking verwachten. Toegegeven, 'mooi' is misschien niet het beste troetelwoord voor deze stad. Er zigzagt geen idyllisch grachtje door het centrum en het wemelt er van de nieuwbouw. 'Gezellig' klinkt te gezapig. En met die dooddoener 'de gekste' valt het doordeweeks best mee. Het te pas en te onpas gebruikte 'bruisend' dan maar weer?


Er gebeurt in Eindhoven in ieder geval meer dan sceptische Randstedelingen voor mogelijk houden. De herinrichting van Strijp-S, het voormalige bedrijventerrein van Philips, is een staaltje stadsvernieuwing. Binnenkort betrekken de eerste bewoners 264 loftappartementen in twee fabrieken waar vroeger radio's werden gemaakt.


De komende jaren wordt het gebied getransformeerd tot een goedbevolkte creatieve stad met een rauw randje. Nu kun je er nog niet veel anders doen dan dansen en tafelen. Verrassende horeca zoals Radio Royaal, PopEi, Het Ketelhuis, Tijdelijk Restaurant en Caffee Allee zijn stuk voor stuk gevestigd in opgefriste industriegebouwen. Een goed begin, geen half werk.


Gelukkig blijft de binnenstad niet achter. De Design Academy en evenementen zoals de jaarlijkse Dutch Design Week zorgen voor creatief volk. Dat weet de fijnste tenten te vinden. Ze bevinden zich in de Smalle Haven en de Bergen. Eindhoven een oase van niks? 'Onderschat' is het woord dat we zochten.


Er is een concept store die geregeld de kameleon doet

You Are Here (Kleine Berg 32a) is een originele concept store met kunst en kleren. De winkel verandert om de zoveel tijd van gedaante. Elk half jaar vragen de eigenaars Ellen Albers en Willemijn de Wit kunstenaars, designers en modeontwerpers om de winkel te verbouwen aan de hand van een thema. Vanaf begin deze maand is dat 'You Are At The Museum', een doorlopende verkoopexpositie van onder anderen vormgevers Paul Heijnen en Lotty Lindeman en modeontwerper Borre Akkersdijk. Nieuwe labels bij You Are Here zijn dit najaar niet de minste: A.P.C., KENZO, Alexander Wang T en het Nederlandse LAND.


Je eet, drinkt en (woon)winkelt er onder één dak

Smalle Haven (Smalle Haven 2) bestaat uit een restaurant, designshop en vintage winkel. Van de een loop je zo binnen bij de ander, want de ruimtes zijn slechts met klapdeurtjes van elkaar gescheiden.


Laten we beginnen met het eetlokaal, waar je dineert tussen een bij elkaar geraapt zooitje design-meubels, een kamerplantenoerwoud en stellingkasten. Zoek niet naar de menukaart, want die zul je niet vinden. In de vitrine liggen dagverse groenten, vis en vlees. Vertel de kok wat je graag op je bord ziet verschijnen, dan gaat hij zijn best doen.


Ernaast, bij Dutch Design Year, verleent eigenaresse Marleen Kurvers onderdak aan het werk van jonge, vooral Nederlandse ontwerpvirtuozen. Dit is een goed adres voor bijzondere lampen, kasten, stoelen, vazen en behang van bijvoorbeeld Dennis Parren en Dutch Design Award-winnaars Rop van Mierlo en Dirk van der Kooij. Vraag Kurvers naar de verhalen achter de ontwerpen en ze zal je enthousiast te woord staan. Daarna kun je door naar Doortje Originals. Daar wachten tweedehands kleren, schoenen, sierraden en tassen op een nieuwe eigenaar.


Ook Eindhoven heeft een Scandinavisch getint modeparadijs

Bij Magda Eindhoven (Bergstraat 41) vind je vooral gelauwerde merken uit Noord-Europa, zoals Acne, Cheap Monday, Mads Norgaard en Wood Wood. De zuiderburen zien zich vertegenwoordigd met A.Friend by A.F.Vandevorst. En dan is er nog de plaatselijke trots Ontour, van de Eindhovense ontwerpers Remco van der Velden en Etienne Dekkers. Veel moois in een knap zaakje.


Ook niet verkeerd

Hoogste Tijd (restaurant/café), Vrijstraat 38.


Vintage (restaurant), Kerkstraat 3.


Meer over