Een gezond zwaar lijf is een mythe

Menigeen houdt vol dat dik-zijn niet per definitie ongezond is. Dat klopt soms, maar nooit langdurig.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ELLEN DE VISSER

AMSTERDAM - Te dik is altijd ongezond. Wie overgewicht heeft, gaat eerder dood. Het idee dat sommige zwaarlijvige mensen van binnen net zo gezond zijn als slanke mensen, is een mythe. Dat concluderen Canadese artsen in Annals of Internal Medicine.

De Canadezen bekritiseren in hun studie de zogeheten obesitasparadox, die ervan uitgaat dat overgewicht niet altijd slecht hoeft te zijn. Wetenschappers ontdekten de afgelopen jaren een subgroep van dikke mensen met een even gezonde stofwisseling als slanke.

'Goedaardige obesitas' noemen ze dat verschijnsel: het zijn zwaarlijvige mensen die immuun lijken te zijn voor de gezondheidsrisico's die normaal gesproken worden veroorzaakt door overgewicht. Ze hebben geen hoge bloeddruk, ze nemen makkelijk bloedsuiker op (en krijgen dus niet zo snel diabetes) en hebben in hun lichaam een goede vetverdeling (niet te veel vet in en tussen de organen).

De gunstige effecten daarvan bestaan alleen op korte termijn, schrijven de Canadese artsen. Ze voegden acht bestaande studies samen, waarvoor meer dan 60 duizend deelnemers langer dan 10 jaar werden gevolgd. Conclusie: op de lange duur leidt obesitas altijd tot een vervroegde dood, óók als de stofwisseling in orde is. Na 10 jaar lopen zwaarlijvige mensen met een gezonde stofwisseling 25 procent meer risico op een cardiovasculaire aandoening (zoals een hartaanval of een beroerte) dan slanke mensen met een normale stofwisseling.

Mensen met obesitas kunnen bij aanvang van een onderzoek een gezonde stofwisseling hebben, maar die verslechtert meestal langzaam, zegt Edith Feskens, hoogleraar voeding en metabool syndroom aan Wageningen Universiteit. Een hoge bloeddruk bijvoorbeeld openbaart zich bij obesitas op zijn vroegst na vier jaar. Onderzoek waarin zwaarlijvige mensen slechts kort worden gevolgd kunnen zo te gunstige resultaten opleveren. Feskens is het eens met de conclusie van de Canadese onderzoekers. 'Als mensen met fors overgewicht erg verantwoord eten en veel bewegen, kunnen we ze misschien gezond dik noemen. Het punt is: daar zijn er heel weinig van.'

Naar schatting is wereldwijd bij 200 miljoen zwaarlijvige mensen sprake van een gezonde stofwisseling. De Canadese artsen willen benadrukken dat ook zij beter kunnen afvallen. Ze schatten in dat zich alleen al in die groep over tien jaar 1,4 miljoen cardiovasculaire aandoeningen zullen voordoen, met een grote kans op sterfte.

Opmerkelijk genoeg zijn de 'gezonde zwaarlijvigen' beter af dan slanke mensen met een ongezonde stofwisseling. Een paar procent van de mensen met een normaal gewicht kampt met een slechte stofwisseling en in die groep vonden de Canadese wetenschappers het hoogste cholesterolwaardegehalte van alle gewichtsklassen. De groep slank-maar-ongezond blijkt het slechts af: de kans op een cardiovasculaire aandoening is bij hen ruim drie keer hoger dan normaal, hoger dan in de groep mensen met obesitas en een slechte stofwisseling.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden