Een gewone naam is niet goed genoeg

Tijdens de zwangerschap begint tegenwoordig een wedstrijdje meest aparte naam verzinnen. Want als de naam van het kind maar lekker apart is, zullen de ouders het ook wel zijn....

Willemijn Steutel

Esther Kin uit Amsterdam is de moeder van zoon Splinter.

'Ik kreeg veel verontwaardigde reacties op het geboortekaartje. Mensen vinden de naam maar niets. Volgens mij is het gewoon een naam waar je even aan moet wennen. Als hij het later zelf niet mooi vindt, dan veranderen we z'n naam gewoon. Ik ken veel mensen die anders heten dan ze genoemd zijn.

'De naam Splinter heeft altijd in mijn hoofd gezeten, al lang voordat ik kinderen wilde. Ik meen ook dat het een Oudhollandse naam is, maar dat weet ik niet eens zeker. Het moest in elk geval bijzonder zijn. Bij het horen van bepaalde namen komt er meteen een gezicht of persoon bij je op. Bij Splinter heeft bijna niemand dat. Hoewel er laatst iemand bij mij is komen werken die ook zo heet, dat vind ik wel erg jammer. We wilden een korte, Hollandse en stoere naam. Een splinter, zo'n klein stukje hout, vind ik wel stoer: een venijnig klein ding.'

Bjorn de Klerk uit Almere is de vader van dochters Savannah Diantha (6) en Kyara Aquinna (1)

'We zijn bewust op zoek gegaan naar een bijzondere naam. Er zijn zoveel kinderen met zoveel namen, dan moeten mijn dochters zich kunnen onderscheiden.

'De naam Savannah wilden we al heel lang. Hij komt uit de film Waiting to exhale, waarin Whitney Houston Savannah heet. Diantha hebben we uit een namenboekje. Kyara komt uit een Disney-film en Aquinna is de dochter van Michael J. Fox.

'We hebben wel expres de meest ingewikkelde namen als tweede naam meegegeven, anders moeten ze hun naam telkens voor iedereen spellen.'

Norma Stuurman uit Hoorn is moeder van dochter Shalisa (3)

'Pas vlak voor de geboorte kwam ik met de naam Shalisa. Sabine was de naam die ik altijd in mijn hoofd had. Al heel lang. Maar toen mijn dochter geboren werd, was er net die Big Brother-hype. Daarin zat dus een Sabine. Ik wilde niet dat mensen die associatie kregen, en vond de naam ook gelijk niet meer bijzonder.

'Uiteindelijk haalde ik de naam van mijn dochter uit een Amerikaans namenboekje. Daarin stond Shaleeza, dat heb ik een beetje verbasterd. Het is dus een verzonnen naam.

'Eigenlijk verwacht niemand meer dat je een ouderwetse naam kiest. Het is inmiddels bijzonder als je dat wel doet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden