Een gewone gebedsdienst, ondanks Wilders

In Indonesië is nog geen sprake van opschudding door de Wildersfilm. Ook de vrijdagse gebedsdienst verloopt als gebruikelijk.

Van onze correspondent Michel Maas

De verwachte storm na het uitbrengen van de anti-islam-film blijft vrijdag in Indonesië uit. In ieder geval onder de honderden bezoekers van deze moskee. Wilders kennen zij niet, maar bijna iedereen heeft inmiddels wel ergens iets gehoord over de anti-islam-film die in Nederland is gemaakt. Tot woede tegen Nederlanders heeft dat hier in ieder geval niet geleid.

Boos
Het valt überhaupt niet mee iemand te vinden die boos is. 'De islam in Indonesië kent veel gezichten. Er zullen altijd wel mensen zijn die kwaad de straat op gaan', zegt een van de bezoekers. Een ander vult aan: 'Dat is precies wat je niet moet doen, want dan zeggen mensen die tegen islam zijn: zie je wel? Dat is de islam. Meteen boos.'

Zelfs de Ustadz blijkt na zijn donderpreek een opvallend gematigd man: 'Wij moeten waakzaam zijn. Dit soort mensen is erop uit de islam te vernietigen. Wij kunnen dit soort acties niet verbieden. Wij zitten in de tijd van de globalisering he? Demonstreren is ook niets. Anarchie en demonstraties zijn niet de aard van de islam. Wij kunnen niet anders dan accepteren wat er gebeurt.' Alleen een kleine, magere man, die erop staat engels te spreken, zegt ferm: 'Wilders? Die wil ik vermoorden. Als ik hem tegenkom maak ik hem dood.'

Hogere niveaus
Terwijl de bevolking zich nauwelijks druk lijkt te maken over 'Fitna', is dat op hogere niveaus duidelijk wel het geval. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jakarta protesteert bij monde van woordvoerder Kristiarto Legowo, die de film 'ten sterkste veroordeelt' en het Nederlandse parlement oproept de nodige stappen te ondernemen tegen Wilders. Parlementsvoorzitter Hidayat Nurwahid roept de Nederlandse regering op de verspreiding van de film tegen te houden. Umar Shihab, voorzitter van de Raad van Ulama’s (MUI) het hoogste islamitische orgaan in het land noemt de film een gevaar voor de cultuur van tolerantie in Indonesië. Hij voorspelt dat er 'ongetwijfeld' opschudding zal ontstaan.

Vrijdag is daarvan nog niets te bespeuren. Ook bij de Nederlandse ambassade wordt niet één demonstrant waargenomen. Maar de autoriteiten zijn toch nog beducht voor radicale groepen die de komende dagen elk sprankje onrust zullen aanwakkeren, en zullen aansturen op een herhaling van de 'cartoon-rellen'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden