'Een geslaagd gokje gewaagd in restaurant Bling'

Het restaurant Bling in Oosterhout zit boven een goktent. Mac van Dinther waagt een gokje en schuift aan tafel. Hij is uitermate verrast.

© Foto Els Zweerink

Dat moeten we Mac van Dinther vertellen, zeiden Jan en Marianne Beijer Van Keep tegen elkaar toen ze weer eens zaten te genieten in hun favoriete eettent in Oosterhout. Aldus geschiedde. En zo kwam ik terecht in het gekste restaurant waar ik ooit heb gegeten. Wat toch wat wil zeggen als je al een jaar of vijftien restaurants afloopt. Maar eten boven een goktent, dat had ik nog niet meegemaakt.

Ik moest ervoor naar Oosterhout, een fraai Brabants stadje gegroepeerd rond de gothische Sint Jan de Doperkathedraal. De Klappeijstraat komt uit op het kerkplein en het is de Strip van Oosterhout met voor elk wat wils: van bruin café tot hippe eettent en van tapas tot Grieks.

Het stralende middelpunt van de straat is het Five Stars Casino. Ik twijfel even - zo'n goktent, je weet dat het legaal is, maar het houdt toch iets onoorbaars -, dan duw ik de glazen deur open. Ik neem de trap naar de eerste verdieping, waar mannen en vrouwen tussen flikkerende lichten achter machinale roulettes zitten. Zoiets als croupier komt er niet aan te pas.

Een trapje hoger kom ik op een kleine entresol met schuin toelopende wanden die met lilakleurige lampen zijn aangelicht. Tegen de zijmuren staan banken met azuurblauwe zittingen, de lampen aan het plafond schitteren van nepgoud. Een glazen borstwering scheidt ons van de eetzaal beneden waar vandaan rinkelende geluiden opstijgen als een machine in klinkende munt uitbetaalt.

Het idee van de eigenaren was Las Vegas in Oosterhout, vertelt de jonge kok: gokken en dineren in stijl. Maar Oosterhout was er nog niet klaar voor. Sinds drie maanden drijft hij het restaurant zelfstandig.

Als ik zit, komen Marianne en Jan ook binnen. Hij werkt bij Slachtofferhulp, zij is inkoper van een grote specerijenhandelaar. Hun hobby is uit eten. Zij voelden ook enige aarzeling voordat ze de eerste keer Bling binnengingen, erkent Marianne 'Dat heeft wel een half jaartje geduurd.' Sindsdien zijn ze vaste klant.

In stijl met de entourage is het eten in Bling een gokje: ze hebben alleen een verrassingsmenu. We nemen vier gangen die om onnaspeurbare reden uitlopen naar vijf. Het begint met een sappige sandwich van tonijn gemarineerd in ponzu, een Japanse citrus-sojasaus. De tonijn ligt op zoetzure avocadopuree en is belegd met dungesneden groene asperges met een likje currymayonaise. Wauw!

Ik ben nauwelijks van de verrassing bekomen als het tweede gerecht arriveert: een stukje kreeft gewikkeld in dun gesneden courgette en zoute ham op een licht zoete salade met aardappel, appel en basilicum.

In een 'gewoon' restaurant zou je nu blij worden, in een goktent klim je ervoor op tafel. Zeker als je beseft dat alles uit een piepklein keukentje achter de bar. Maar het mooiste moet dan nog komen: een smaakbom van kort gebakken stukjes inktvis met tomaat en gerookte knoflook, belegd met stukjes gerookte paling en afgedekt door een dun laagje aardappelschuim. Daarover ligt een vleugje fris limoenrasp dat de heftige smaken eronder keurig in het gareel houdt.

De sappige hertfilet met rode kool van het hoofdgerecht is goed, maar al wat gewoner. Het choco-dessert nemen we voor kennisgeving aan. 'Niet helemaal het niveau van de rest', is Jans terechte conclusie.

Maar dat kan onze pret niet bederven, al helemaal niet als we de rekening krijgen: 60 euro per kop, inclusief wijn, hapjes, (gratis) water en koffie. Dan kan er nog wel een gokje af, besluit ik. En zie: 6 euro ingezet, 14 euro terug. Bling!

Cijfers:
Kosten: 44,50 euro p.p.
Eten: 7,5
Bediening: 7
Entourage: 6,5
Prijs-kwaliteit: 8

Het menu:
In ponzu gemarineerde tonijn met avocado en groene asperge
Canneloni van courgette en pata negraham met kreeft
Kort gebakken inktvis met paling en aardappelschuim
Herterug met rode kool
Chocoladecrème met kersenijs, chocolademousse en -truffel

Bling Wining & Dining
Klappeijstraat6
4901 HE Oosterhout
www.blingoosterhout.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden