Een geradicaliseerde 'slimme jongen': dit is bekend over de Woolwich-verdachte

Hoewel zijn identiteit nog niet formeel is vrijgegeven, druppelt er steeds meer informatie binnen over één van de verdachten van de hakmesmoord in Woolwich, waar een Britse militair gisteren op gruwelijke wijze om het leven is gebracht. De verdachte zou een geradicaliseerde moslim zijn, maar ook 'een fijne en nette jongen'.

Redactie
Michael Adebolajo, de 28-jarige verdachte van de moord in Woolwich. Beeld ITV
Michael Adebolajo, de 28-jarige verdachte van de moord in Woolwich.Beeld ITV

De Britse krant The Independent heeft een exclusief interview geplaatst met Anjem Choudary, de voormalige leider van de inmiddels verboden islamitische groepering Al Muhajiroun, die bekend stond om zijn goedkeuring van terrorisme en homofobe en antisemitische gedachtegoed.

Choudary heeft tegenover de krant bevestigd dat hij één van de verdachten van de aanslag in Woolwich kende. Het zou gaan om de 28-jarige Michael Adebolajo, die direct na de moord met bebloede handen en een mes en een bijl politieke statements maakte richting een camera. Hij zei onder meer dat hij de man - een Britse militair - had gedood als vergelding voor 'het doden van moslims in Afghanistan'.

Volgens Choudary was Adebolajo, die bekend stond onder de naam 'Mujahid', een in Groot-Brittannië geboren Nigeriaan, die zich in 2003 bekeerde tot de islam. 'Hij nam deel aan onze bijeenkomsten en mijn lezingen', zegt Choudary tegen de krant. 'Ik zou hem niet beschrijven als een lid (van Al Muhajiroun, red.). Er waren veel mensen die naar onze activiteiten kwamen, zonder noodzakelijk leden te zijn.'

De voormalige leider van de islamitische organisatie noemt Adebolajo verder 'een fijne, rustige jongen', die interesse had in de islam en het onthouden van Koranteksten. Twee jaar geleden kwam hij opeens niet meer naar zijn lezingen. 'Ik weet niet onder welke invloeden hij sindsdien heeft gestaan.'

Gewone student
The Guardian meldt dat Michael Adebolajo in december 1984 is geboren in Lambeth, een Londense wijk. Hij groeide op in de wijk Romford en ging naar de Marshalls Park School in Harold Hills. Vrienden van die school noemen hem een gewone student, die de bus nam, voetbalde en een paar mobiele telefoons 'opvijzelde'.

Een voormalige studiegenote omschrijft hem als slim en aardig. 'Iedereen kende hem. Hij was grappig, hilarisch. Een 'down to earth' persoon, gewoon een leuke jongen. Er was niets bijzonders aan hem op te merken.' Volgens de studiegenote veranderde Adebolajo op latere leeftijd, ging hij om met verkeerde vrienden en droeg hij vaak een mes bij zich, 'niet alleen ter bescherming, maar ook als onderdeel van zijn criminele activiteiten.'

Adebolajo ging na de middelbare school naar de Greenwich University. In 2004 en 2005 woonde hij in de buurt van de universiteit, in een studentenaccommodatie. Zijn familie - bestaande uit praktiserende christenen, die de lokale kerk regelmatig bezochten - verhuisde rondom 2004 naar Lincoln, waar de politie vandaag onderzoek doet naar een huis - vermoedelijk het huis waar Adebolajo een aantal jaar heeft gewoond.

De verdachte van de Woolwich-moord heeft een broer, Jeremiah en een zus, Blessing. Haar huis in Romford werd vanmorgen afgezet door de politie.

Uitgescholden
Een Guardian-reporter in Romford, waar Adebolajo opgroeide en naar school ging, heeft gesproken met een voormalige buurman - die twee deuren verderop woonde. De man, Graham Silverton, zegt weinig te weten van de familie Adebolajo, al herinnert hij zich de vader als 'agressief en opvliegend'. Silverton zou een keer flink uitgescholden zijn toen hij de oprit van de familie tijdelijk blokkeerde met zijn auto.

De directe buren van de Adebolajos zouden een slechte ervaring hebben gehad toen Michael een puber was. Volgens Silverton bracht een buurmeisje in die tijd een keer een bal terug die in hun tuin was beland, waarop ze door Michael werd beledigd en geslagen. Het incident is niet gemeld bij de politie, en kan daardoor niet geverifieerd worden.

Een andere buurman, die anoniem wil blijven, zegt tegenover The Guardian dat zijn vrouw de moeder van Adebolajo regelmatig een lift gaf. Ze zou in de sociale dienstverlening hebben gewerkt. 'Het was een hele aardige en normale familie.'

Weer een andere buurtbewoner, die eveneens anoniem wil blijven, vertelt The Telegraph dat de vader niet vaak thuis was. 'Het leek erop dat de kinderen vaak alleen waren. Michael bracht geregeld een grote groep vrienden mee. Ze zaten in de garage, luisteren muziek en dronken veel bier.'

Andere verdachte
Over de andere verdachte, die samen met Adebolajo inhakte op de Britse militair, is nog weinig bekend. Hij zou, net als Adebolajo, een aanhanger van de radicale islam zijn, al wordt er vooralsnog niet vanuit gegaan dat ze banden hebben met terroristische organisaties, zoals Boko Haram of Al Qaeda.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden