Een Frans seksschandaal, dan moet het wel gortig zijn

De vicevoorzitter van de Assemblée Nationale, de groene afgevaardigde Denis Baupin, is afgetreden na beschuldigingen van seksuele intimidatie. Baupin zou honderden ongepaste sms'jes hebben verstuurd en tenminste een vrouwelijke partijgenoot hebben betast.

Peter Giesen
Denis Baupin, vicevoorzitter van de Franse de Assemblée Nationale. Beeld afp
Denis Baupin, vicevoorzitter van de Franse de Assemblée Nationale.Beeld afp

Baupin, die alle beschuldigingen ontkent, was jarenlang een leidende figuur in belangrijkste groene partij van Frankrijk, Europe Ecologie Les Verts (EELV). Nu wordt hij door acht vrouwen van seksueel wangedrag beschuldigd, in een gezamenlijk onderzoek van de website Mediapart en de radiozender France Inter. 'Hij zette me klem tegen een muur, betastte mijn borsten en probeerde me te zoenen', zei Sandrine Rousseau, voormalig woordvoerster van de partij. Elen Debost, wethouder namens de EELV in Le Mans, zou sms'jes hebben gekregen als 'je moet een formidabele dominatrix zijn' of 'ik heb zin om je kont te zien'. Een voormalige medewerkster van het partijbureau vertelde dat Baupin haar achterna had gezeten rond haar bureau. Toen zij niet op zijn avances wilde ingaan, zei hij: 'Jij zult nooit een hoge post binnen de partij krijgen.'

Ondanks de affaire-Dominique Strauss-Kahn wordt de Franse politiek nog altijd geplaagd door een hardnekkige machocultuur, waarin intimidatie wordt verward met verleidingskunst, constateerden veertig vrouwelijke journalisten en politici vorig jaar nog in het pamflet Bas les pattes ('poten thuis').

Ook de Groenen zouden zich niet aan deze cultuur hebben kunnen onttrekken, in weerwil van hun vrouwvriendelijke imago. Volgens sommigen werd Baupin beschermd door zijn echtgenote Emmanuelle Cosse, tot voor kort leider van de partij.

Niet langer zwijgen

De meeste incidenten die nu worden gemeld zijn jaren oud. De vrouwen in kwestie zeggen nooit een aanklacht te hebben ingediend, omdat ze bang waren hun carrière te schaden en de partij niet in opspraak wilden brengen. Maar Elen Debost verklaarde niet langer te kunnen zwijgen toen ze op 8 maart, internationale vrouwendag, een tweet zag van Baupin en zeven andere mannelijke afgevaardigden. Ze hadden rode lipstick aangebracht uit protest 'tegen het geweld dat vrouwen wordt aangedaan'.

De affaire speelt tegen de achtergrond van een grote politieke crisis binnen de Groenen. Verschillende prominente politici verlieten de partij omdat ze de koers te links vonden. In februari stapte partijleider Emmanuelle Cosse zelf op. Ze werd minister in de regering-Valls, zeer tegen de zin van haar partij. Kort daarna zegde Baupin zijn lidmaatschap op, om als onafhankelijk afgevaardigde verder te gaan.

Waarom komt de affaire nu naar buiten, vraagt een 'naaste' van Baupin zich af in de krant Le Parisien: 'Het riekt naar wraak op Cosse en Baupin'. Een niet bij name genoemde groene politicus noemt de zaak echter te ernstig om als een afrekening te kunnen worden beschouwd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden