Een forse slok mondwater en je bent weer schoon

Amsterdam Het is een populair filmpje op de videosite YouTube van een Duitse cabaretier: tien drugs die je beter kunt vermijden tijdens het autorijden....

Van onze verslaggever Noël van Bemmel

Drugs en medicijnen beïnvloeden het rijgedrag, daarover zijn de wetenschappers het eens. Onder druk van de Tweede Kamer formuleert Justitie strenge grenswaarden voor drugs in het verkeer, in combinatie met nieuwe testmethodes. Enkele trekjes van een joint, voordat je op een brommer stapt, leveren al een strafbaar feit op.

Het wetsvoorstel lag lang op de plank, bij gebrek aan betrouwbare en praktische testmethoden. De laatste speekseltesten zouden wel voldoen. De gedegen urinetest vond de overheid niet praktisch bij verkeerscontroles.

Mocht deze wet worden aangenomen, dan kunnen autorijders over enkele jaren in een politiefuik terechtkomen, waarna zij moeten blazen in een pijpje én hun speeksel moeten inleveren. De chauffeur moet dan bijvoorbeeld vijf minuten een droog sponsje in zijn mond houden, waarna dat wordt geanalyseerd.

‘Vooral cannabis is lastig te ontdekken’, zegt commercieel directeur Rob Nengerman van leverancier Dutch Diagnostics. Zijn tests kunnen de werkzame stof THC detecteren, tot 14 uur na gebruik. Hoeveel THC is opgenomen, kan echter nog niet uit speeksel worden opgemaakt. Voor het juiste aantal microgrammen moet bloed worden afgenomen.

Nengerman waarschuwt dat de test schoon speeksel vereist. Wie 10 minuten eerder nog heeft gerookt of gegeten, beïnvloedt het testresultaat. Een bekende truc, die bijvoorbeeld in Australië wordt toegepast, is vooraf de mond flink spoelen met Listerine.

Het Trimbos Instituut, kenniscentrum voor verslavingszorg, werd donderdag verrast door het wetsvoorstel en verbaast zich over de geformuleerde grenswaarden. ‘Die waarden zijn wel erg laag’, zegt onderzoeker Daan van der Gouwe. Volgens hem kun je best op een veilige manier drugs gebruiken, ook als verkeersdeelnemer.

‘Als je bijvoorbeeld voor het slapen gaan een joint rookt, breng je niemand in gevaar. Maar dan word je de volgende ochtend toch uit de auto gehaald bij een verkeerscontrole.’ De werkzame stof is volgens Van der Gouwe dan allang uitgewerkt.

Chauffeurs die bijvoorbeeld xtc hebben geslikt, rijden niet slechter, ontdekte de Universiteit van Groningen. ‘Ze schatten alleen de risico’s wat al te luchtig in’, zegt verkeerspsycholoog Karel Brookhuis.

In Maastricht is volgens hem geëxperimenteerd met autorijden na cannabisgebruik. Volgens Brookhuis gebeuren veel ongelukken door een gecombineerd gebruik van alcohol en drugs. ‘Het wetsvoorstel houdt daarmee geen rekening.’ Hij vindt de kwaliteit van het voorstel niet geweldig. Volgens hem zijn de tests behoorlijk beïnvloedbaar. ‘De burger kan een veroordeling makkelijk aanvechten. De overheid gebruikt stoere taal, die nog niet kan worden waargemaakt.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden