Recept

Een fleurige lentehap: wortel-koolraapquiche

Volkskeuken: Tallina van den Hoed

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: wortel-koolraapquiche (hoofdgerecht voor 4 personen).

Het is lente! Je merkt het aan alles: in plaats van dat het onbedaarlijke vriest, regent het al dagen zachtjes maar vastberaden lauw water. Winkels bombarderen ons met paas-pastelkleuren en de bloembollen doen voorzichtigjes een poging te bloeien.

Tallina van den Hoed

Ook vindt mijn dochter dat ze best met blote enkels naar school kan fietsen en bezweert mijn zoon me dat hij bij het buitenspelen echt geen jas aandoet, omdat het 'kapot warm' is.

Ik merk dat ik de wintergroente beu ben geworden. Al die kolen en knollen, ik lust wel weer iets anders. Helaas zijn er nog geen lentegroenten. Tenzij ze in Tanzania, Peru of Mexico zijn geteeld en hier naartoe gevlogen zijn. U weet wel, van die groenten met een hogere CO2-uitstoot dan een gemiddelde woonwijk.

We zullen dus nog even geduld moeten hebben. Gelukkig zijn sommige wintergroenten om te toveren tot een fleurige lentehap: koolraap en wortels.

Bereiding

Laat het bladerdeeg ontdooien. Schil de wortels en snijd ze met een kaasschaaf tot lange plakken. Schil de koolraap, snijd hem in dikke plakken en schaaf daar weer dunne plakken van met de kaasschaaf. Kook alle plakken 2 minuten en stort ze in een vergiet.

Vet de ovenschaal in en bekleed haar met het bladerdeeg. Verdeel de roomkaas over de bodem. Snijd de rode ui in ringen en verdeel deze over de roomkaas. Zet de oven vast aan op 180 graden.

Pak nu de wortel en koolraapplakjes erbij. Schik de plakjes lepeltje-lepeltje, dus rechtop in plaats van liggend op het snijvlak, in de schaal. Wissel kleur en soort af. Vul zo de hele schaal: u ziet nu een fleurig streepjespatroon.

Foto Tallina van den Hoed

Pers de knoflook uit, meng deze met de olijfolie, het citroensap, zout en peper. Sprenkel de dressing over de groenten.

Verdeel ook de geraspte kaas over de groenten: duw de kaas een beetje tussen de plakjes. Bestrooi eventueel met fijngehakte groene kruiden.

Zet de schaal 45 minuten in de oven. Laat de quiche iets afkoelen voor u haar aansnijdt, anders valt ze uit elkaar. Als er pubers mee-eten, wilt u er wellicht nog een salade bij serveren. Nog wat over? De volgende dag is de quiche ook koud erg lekker.

volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

- ongeveer 8 velletjes diepvriesbladerdeeg

- 750 g gekleurde wortels

- 1 koolraap

- 100 g verse roomkaas

- 2 rode uien

- 1 teen knoflook

- 3 eetl. olijfolie

- 1 eetl. citroensap

- zout, peper

- 100 g geraspte kaas

- ovenschaal van ongeveer 20 x 30 cm.

- eventueel: groene kruiden, fijngehakt

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.