Een fletse Ster op de Ronde van Witteman

Met afstand het poenerigste klantenblad van Nederland is Mercedes, 'magazine voor mobiele mensen'. Het blad verschijnt vier keer per jaar, en het tempo van de inhoud ligt zo mogelijk nog lager....

Tekenend is dat het nieuwste nummer opent met een advertorial van Bose ('Het bioscoopgevoel in Uw huiskamer'), dat voor een luttele vijftienduizend gulden een speciaal ontwikkeld hifi-systeem levert voor Mercedes' vlaggeschip, de S-klasse. Pas daarna aandacht voor de nieuwe, maar weinig kleinere E-klasse, waarvan de uitrusting nieuwe hoogten van zinledigheid lijkt te bereiken. Zo heeft de E een als extra verkrijgbare 'regensensor', die automatisch het tempo van de ruitenwissers aanpast aan de regenval.

Maar dit keer bevat Mercedes ook een heus vraaggesprek, en wel met Manfred von Coerper. Manfred von Wem? Het blijkt te gaan om de baas van Mercedes-Benz Nederland, die met pensioen gaat na veertien jaar trouwe dienst aan dit lokale filiaal van das Haus in Stuttgart.

Het had 'een mooi afscheidsinterview' moeten worden. Welnu, dat is niet gelukt. Verwonderlijk is dat niet, want Von Coerper houdt 'wel van mooie interviews, maar niet met hemzelf als onderwerp'. 'Open, maar toch bescheiden' geeft deze kreuk- en reukloze Mercedes-mandarijn 'zijn mening', en het resultaat is er naar.

Braaf kopt hij de aangevers in het beoogde PR-doel. Wat Mercedes denkt te doen aan het slechte imago van dit merk, want de vragensteller weet uit eigen ervaring 'hoe ontzettend moeilijk het is' om dat te veranderen. Kleinere en zuiniger auto's maken, antwoordt Von Coerper, en verder moeten 'de mensen die het produkt vertegenwoordigen begrijpen dat zij zich dienen op te stellen zoals dat van een merk als Mercedes-Benz wordt verwacht'.

Wijlen Leonid Breznjev, die overigens graag een Mercedesje lustte, had het de ondervraagde niet verbeterd. Nee, dan de ondervrager - voor de liefhebber het enige 'mooie' aan het interview. Want wie prijkt daar pontificaal naast Von Coerper aan diens mahoniehouten werktafel en voor de moderne kunst in zijn kantoor?

Het is Paul Witteman, met zijn eigen praatprogramma De Ronde van Witteman onlangs nog genomineerd voor de tv-prijs Bronzen Luis. Voor zijn ongetwijfeld lucratieve bijdrage aan Mercedes verdient Witteman zonder meer de Bronzen Tseetsee - het vliegje dat de gevreesde slaapziekte overbrengt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden