Een fles van suikerriet gevuld met rietsuiker

LOETHE OLTHUIS

Frisdrank: water, suiker (gemiddeld 10 procent), koolzuur en een minibeetje smaak- en kleurstoffen zoals 'planten- of vruchtenextracten'. Die suiker neemt het leeuwendeel van de milieubelasting voor zijn rekening. Of er bietsuiker of tropische rietsuiker is gebruikt, staat nergens. Voor de smaak maakt het ook niks uit.

Volgens milieuadviesbureau Blonk Consultants zit in de meeste in Noord-Europa geproduceerde frisdranken bietsuiker, daarbuiten vooral rietsuiker. (Nederlandse) bietsuiker is een betere keuze. De milieubelasting is in twintig jaar sterk gedaald omdat de suikerteelt en -productie enorm zijn verbeterd en de opbrengsten verdubbeld.

Bij rietsuiker zijn er duurzaamheidsproblemen door het hoge kunstmest-, water- en chemicaliëngebruik, ontbossing, kinderarbeid en slechte werkomstandigheden: 'eerlijke' rietsuiker (bv. met Max Havelaar-keurmerk) scoort veel beter.

Volgens milieuvergelijker Rank a Brand maakt alleen de Coca-Cola Company - ook producent van Sprite en Fanta - zich enigszins druk over de duurzaamheid van suiker. Een onbekend deel van de rietsuiker in hun dranken is door het Braziliaanse Bonsucro gecertificeerd: maar hoeveel, met welke eisen en hoe gecontroleerd is onduidelijk.

In suikervrije frisdrank is de suiker vervangen door zoetstof, meestal aspartaam. Daar zijn nauwelijks concrete gegevens over. De milieudruk per kilo wordt wel 'verdund' omdat de zoetkracht van zulke stoffen zo groot is.

Dan is er de verpakking, uiteindelijk de grootste milieufactor bij frisdrank. Pet is licht en goed recyclebaar. Recyclebare statiegeldflessen zijn altijd het beste, recycling van kleine flesjes is te afhankelijk van 'wegwerpgedrag': ze belanden vaak in het restafval of in de berm.

In alle Nederlandse frisdrankflessen zit, wettelijk verplicht, minstens 25 procent gerecycled pet. Méér zou beter zijn, maar er is een flink tekort aan recycle-pet. Daarom heeft Coca-Cola de 'Plant Bottle' geïntroduceerd: voor ruim de helft pet, voor 25 procent gerecycled pet en de rest kunststof, gemaakt van Braziliaans suikerriet. Klinkt goed, maar suikerriet kun je ook eten. En een groeiende vraag naar voedselgewassen leidt vrijwel altijd tot uitbreiding van landbouwgrond, ten koste van natuurgebieden, zegt Milieu Centraal. Toch is het lovenswaardig dat Coca-Cola nadenkt over verduurzaming van zijn miljarden flesjes.

Het beste: geen frisdrank kopen. Kraanwater is honderden malen duurzamer. Probeer het eens met ouderwetse ranja of andere limonadesiroop.

Liters frisdrank gaan erdoorheen met dit warme weer. Verpakking en suiker bepalen de milieudruk.

Product

Frisdrank

Prijs

euro 1 tot euro 2 per liter

Verkrijgbaar

Supermarkten

Oordeel

JJJJJ

Coca-Cola

JJJJJ

Kraanwater

JJJJJ

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden