Een fiets met twee voorwielen

Mehmed is geen doorsnee fietsendief, maar een illegale Turk die al achttien jaar als stratenmaker in Nederland werkt. Met de mountainbike die hij ontvreemdt, komt er een eind aan zijn successtory....

AARLIJKS raakt een op de twintig Nederlanders zijn fiets kwijt. Er worden 800 duizend fietsen gestolen. De meeste slachtoffers van fietsendiefstal berusten in hun lot en doen geen aangifte. Zij kopen een andere fiets, voorzien zich van een 'junkenfiets' voor een bedrag van rond de 25 gulden of jatten er zelf een terug.

Dit laatste deed - volgens de officier van justitie - Mehmed, een 34-jarige Turk die in de achttien jaar die hij hier illegaal verblijft, zowel fietsen heeft geleerd als hoe je op goedkope wijze in het bezit van een rijwiel kunt komen. Maar Mehmed ontkent tegenover de Amsterdamse politierechter dat hij op 4 oktober dit jaar een fiets heeft gestolen. 'Ik heb hem gevonden', beweert hij.

De rechter wil de toedracht weten. De verdachte begint in geuren en kleuren zijn verhaal te doen. 'Een dag tevoren had ik met mijn fiets een lekke band. Ik heb hem neergezet in de Ferdinand Bolstraat. Toen ik de volgende dag terugkwam met spullen om de band te plakken, was hij weg. Ik ben toen naar een Turks koffiehuis gegaan in de buurt van de Heinekenbrouwerij, waar een van mijn vrienden feest vierde. Later zijn we naar een Hollandse bar gegaan. . .' Maar de politierechter onderbreekt hem.

'Vlak voordat de politie u 's nachts aantrof om de hoek van de Scheldestraat terwijl u daar aan het sleutelen was aan een fiets?' Met stemverheffing zegt Mehmed: 'Die fiets lag gewoon op straat. Er zat geen slot op en het voorwiel ontbrak.' De rechter ziet zich geplaatst voor een raadsel. 'Toen de politie u aanhield, zat er wel een wiel op. Hoe kan dat?' Mehmed verklaart: 'Ik heb eerst de fiets , daarna in een container met bouwafval een voorwiel gevonden. Dat was ik op de fiets aan het zetten.'

De ontkenning van de verdachte wordt ontkracht door de verklaringen van de fietseigenaar en een vrouw die vanaf haar balkon getuige was van de diefstal. De eigenaar trof 's ochtend alleen het met een ketting aan een fietsenrek vastgezette voorwiel van zijn mountainbike aan. De getuige zag 'een man in een donkere jas en met een wit petje op' die wel tien minuten stond te rommelen en daarna wegliep met een fiets zonder voorwiel. Zij belde de politie. Mehmed bevestigt dat hij de genoemde kledingstukken droeg.

De stukjes van de puzzel passen. Toen de politie arriveerde, was de verdachte bezig met het op een fiets monteren van een voorwiel dat van geheel andere makelij was. Mehmed probeert zich er nog uit te smoezen door te beweren dat hij de mountainbike niet van het wiel had kunnen scheiden omdat hij daarvoor geen gereedschap had. Hij had wel een tang bij zich, 'maar dat was een normale tang waarmee je geen moeren kunt losmaken'. Dat hoefde ook niet, stelt de rechter vast, want het was een wiel met een beugelsysteem.

Mehmed heeft een blanco strafblad. Hij verdiende een goed salaris bij een stratenmakersbedrijf, wat hem in staat stelde regelmatig geld naar zijn ouders in Turkije te sturen. Door de fietsendiefstal is een eind gekomen aan zijn Nederlandse avontuur. Hij zit al ruim twee maanden in het cachot in vreemdelingenbewaring. Het is de bedoeling van justitie hem uit te zetten naar zijn vaderland.

Mehmeds raadsman vindt de twee weken onvoorwaardelijke gevangenisstraf die de officier van justitie eist, niet op zijn plaats. 'De eigenaar heeft zijn fiets terug, daar mag je in Amsterdam al blij mee zijn. Bovendien heeft hij nu twee voorwielen', zegt hij. Hij bepleit om Mehmed een boete op te leggen of een geheel voorwaardelijke straf. De politierechter stelt zichzelf hardop 'de moeilijke vraag' welke straf hij moet opleggen. Hij kiest voor het voorstel van de raadsman: Mehmed wordt veroordeeld tot een week voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden