Een fenomenale eindsprint

Met de schamele erfenis van 117 victory points uit acht wedstrijden tegen medefinalisten uit de eigen groep bereikte Nederland als negende van 18 landen de finalegroep van het EK. De achterstand van 39 vips op Monaco oogde onoverbrugbaar. Na bemoedigende overwinningen in de finale op Zweden(16-14) en Italië(18-12) bungelden Brink-Drijver, van Prooijen-Verhees en de Wijs-Muller nog op de tiende plaats.

Een plaats bij de eerste zes, nodig voor WK-kwalificatie, was zelfs onzeker. Met Bas Drijver en Sjoert Brink in een magistrale hoofdrol zette Team Oranje aan voor een fenomenale eindsprint. Ons toppaar maakte nauwelijks een fout, verhoogde spel na spel de druk en verleidde de tegenpartij tot flagrante blunders. De wervelende show bezorgde Nederland een flonkerende zilveren EK-medaille. Maar de Nederlanders krabden zich bedenkelijk achter de oren toen zij zagen dat het verschil met kampioen Monaco (een ingehuurd Italiaans/Noors/Frans sterrenensemble) slechts 14 vips bedroeg.

De finishing touch van Bas Drijver in diagram 1 na een Italiaanse flater was even vaardig als fraai.

Zie diagram 1

Met 4¿, een slem was na de pas van noord onwaarschijnlijk, snoerde zuid,Drijver, oost-west de mond. Het enthousiasme van zuid creëerde biedstilte maar 4¿ was bepaald geen sinecure.

West kwam uit met ¿7 en de leider kwam met ¿9 in de dummy. Er was nu een extra, helaas verliezende, kans: ¿V in oost. Zuid speelde ¿10, ¿5, ¿B voor ¿V in west.

Deze kon uitrekenen dat ¿4 van oost een singleton was en vervolgde ¿3 zodat oost een introever maakte. Het liep allemaal allesbehalve naar wens voor Nederland. Met ¿A, ¿A en ¿H ging Italië twee down ophalen. Met ¿3 (Lavinthal?) in zijn achterhoofd taxeerde oost echter dat west ¿H had.

Een kleine klaveren uit oost voor de secce ¿H van zuid; 4¿ leefde opeens weer. Drijver speelde alle troeven af en hield in zuid ¿AB en ¿H over. West moest ¿H10 bewaren en gooide ¿A af. ¿H in zuid was de tiende slag. Houdt west ¿A dan gaat zuid met ¿H van slag en maakt met ¿AB de laatste twee slagen: een gigantische +620. Op de andere tafel werd 1¿ van noord rondgepast (-170).

Brink-Drijver lieten zich tijdens de flitsende eindspurt zoals in diagram 2 tegen Duitsland nooit op enige vorm van bescheidenheid betrappen.

Zie diagram 2

Oost, Brink, greep na 2SA (¿-fit) met beide handen de kans iets te ondernemen. Voor west, Drijver, was 3¿ reden om tegen het zekere 4¿ voortijdig met 5¿ te redden. Dit redbod gaat weliswaar met perfect tegenspel drie down, het bracht noord met de gigantische schoppenfit in grote verlegenheid.

De leider in 5¿ won de ¿H-uitkomst met de secce aas en trok twee keer troef. Klaveren via ¿H voor ¿A in oost. De te verwachten ¿2 verscheen snel op tafel.

Met de klaveren drie-drie verdeeld of ¿10 doubleton kan er een harten uit de dummy weg op de vierde klaveren in zuid. Het 5¿-contract was afhankelijk van de harten beslissing.

De leider schatte ¿A bij het 3¿-bod en zette ¿H in zuid. West nam ¿A en ¿V was één down (+50). Op de andere tafel kabbelde Nederland rustig in 4¿ naar +420.

Noord gever, noord-zuid kwetsbaar

¿ 10

¿ V985

¿ V652

¿ 9742

¿ V6

¿ H1073

¿ A1083

¿ 1065

¿ 875

¿ 4

¿ B974

¿ AVB83

¿ AHB9432

¿ AB62

¿ H

¿ H

Zuid gever, niemand kwetsbaar

¿ HB10943

¿ 1093

¿ A

¿ HB4

¿ 72

¿ A85

¿ HB842

¿ 1062

¿ -

¿ V642

¿ V109765

¿ A53

¿ AV865

¿ HB7

¿ 3

¿ V987

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden