Een feestdag in Rome

Pranzo di Ferragosto (Gianni Di Gregorio, 2008)
Nederland 2, 23.15-00.31 uur.

Pranzo di Ferragosto is een Italiaanse feestdag die midden in augustus gevierd wordt. In Rome is het dan bloedheet en afgezien van de toeristen is de stad verlaten omdat de meeste vakantie vierende Romeinen hun heil elders hebben gezocht. Zo niet Gianni, die deze dag niet alleen met zijn oude moeder zit opgescheept, voor wie hij al sinds jaar en dag zorgt. Door een samenloop van omstandigheden vergezellen hem nog meer bejaarde vrouwen. Met veel geduld, vertoon van kookkunst en liters Chablis slaat hij zich erdoorheen.


Regisseur Gianni Di Gregorio (58) baseerde het scenario van zijn eerste speelfilm deels op eigen ervaringen, en speelde zelf de hoofdrol. Voor de vrouwenrollen deed hij een beroep op amateurs, die stuk voor stuk een sterke bijdrage leveren aan de komische mopper- en pestsfeer. Zelf is Di Gregorio geen amateur. Hij acteerde, werkte in het theater, was regieassistent van Matteo Garrone en schreef mee aan het scenario van diens maffia-epos Gomorra.


Pranzo di Ferragosto maakte een wereldwijde zegetocht langs festivals, wat te danken zal zijn aan het lichte, allesbehalve aanstootgevende karakter van de film en vooral ook aan het aanstekelijke optreden van de bejaarde dames, die hun gebrek aan acteerervaring compenseren met natuurlijke charme. Het ontroerendst is de 93-jarige Valeria De Franciscis, die als verarmde aristocrate volhardt in haar dagelijkse schoonheidsrituelen. Als Gianni's moeder is zij een sympathieke tiran.


Di Gregorio heeft weinig pretenties en een milde blik. Gianni heeft zorgen, maar niets is zo erg dat er geen oplossing voor is; een voedzame maaltijd, een glas wijn en gezelschap maken tenslotte veel goed.


Black Out

(Arne Toonen, 2012) Niet helemaal gelukte actiekomedie, waarin de indrukwekkende cast veel goedmaakt van wat het scenario al te flauw voorbereidt. Het uitgangspunt is misschien nog wel het best, al is het na The Hangover moeilijk daarmee nog origineel te zijn: op de ochtend na zijn vrijgezellenavond wordt, vlak voor zijn trouwerij dus, hoofdpersoon Jos (Raymond Thirry) om 11.35 uur wakker gebeld door zijn vrouw, die hij ondanks een houten kop met een glimlach te woord staat. Die verdwijnt snel van zijn gezicht als hij naast zich een pistool voelt, omkijkt en op zijn bed een lijk ziet liggen. Hij heeft niet het flauwste vermoeden wat er de vorige avond gebeurd is. Wat dan volgt, is een licht kolderieke zoektocht van ex-crimineel Jos naar wat er moet zijn voorgevallen. Mooie bijrollen van Alex van Warmerdam, Edmond Classen, Willie Wartaal en Renée Fokker.


Nederland 3, 22.25-00.10 uur.


Severance

(Christopher Smith, 2006) Aangenaam onconventionele horrorkomedie, waarin een groep collega's van een Britse wapenfabrikant onder de klanken van Itchycoo Park van The Small Faces afreist naar Oost-Europa voor een teambuildingreisje. De accommodatie diep in het bos valt wat tegen ('what do you expect - the Hilton?'), maar dat blijkt allengs een van de minste problemen. Met Severance revancheerde de Britse regisseur Christopher Smith (1970) zich in één klap voor zijn debuutfilm Creep, een standaardwerkje over een seriemoordenaar in een metrotunnel. Dankzij een briljante combinatie van kurkdroge Engelse humor, bloederig geweld en onverwacht absurdisme werd Severance een film die ergens tussen Saw en The Office rondzweeft in een onontgonnen niemandsland.


BBC 1, 01.05-02.35 uur.


Regisseur Gianni di Gregorio verklaart waarom hij zelf de hoofdrol speelt in zijn speelfilmdebuut.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden