Een fax of e-mail versieren met analoge tv-beelden

Een kale pc kan meestal niet veel. Wie teksten, faxberichten of e-mailberichten met mooie plaatjes wil illustreren moet honderden guldens neertellen voor een scanner, een apparaat dat foto's of gedrukte teksten de computer inleest....

Computergebruikers beseffen vaak niet dat ze al een scanner in huis hebben. De videocamera is immers een apparaat dat plaatjes scant, 25 keer per seconde zelfs. De Hi8- of SuperVHS-camcorder doet dat zelfs met hoge kwaliteit. Probleem is dat de camera niet zomaar op de pc kan worden aangesloten.

Er zijn tegenwoordig speciale insteek-kaarten te koop die in de pc passen, en waarop de camera wel kan worden aangesloten. Prijzen beginnen bij driehonderd gulden. Deze videograbbers zijn leuk om een enkel beeldje van de videocamera - of de televisie, want ze kunnen ook tv-signalen verwerken - in de pc te halen. Alleen houdt de kwaliteit vaak niet over.

De oorzaak hiervan is dat de elektronica op de chip niet speciaal ontwikkeld is voor het analoge tv-signaal, dat in alles afwijkt van het digitale signaal dat de computer verwerkt. Bij de omzetting gaat veel kwaliteit verloren. Zo kunnen deze kaarten niet goed omgaan met de eigenaardige eigenschap van video dat een enkel beeld (een van de 25) uit twee delen bestaat, die achter elkaar worden opgenomen. Ook 'begrijpen' deze kaarten weinig van helderheid en contrast van het analoge tv-beeld.

Een aantal computeringenieurs afkomstig uit, hoe kan het anders, Californië, besloot in 1994 een nieuw product te maken dat het tv-beeld naadloos zou doen opgaan in de computer. Met hun nieuwe onderneming Play Incorporated wilden zij een pc ontwerpen die analoge tv-beelden van studiokwaliteit kan verwerken. Het apparaat, binnenkort op de markt voor minder dan tienduizend dollar, moet studioapparatuur van een half miljoen moeiteloos kunnen vervangen. Maar als spin off ontsprong uit hun breinen een hebbedingetje, dat nu in Nederland voor bijna vijfhonderd gulden te koop is.

De 'snappy' is een videograbber met speciaal ontworpen chips die het analoge tv-signaal wél optimaal kunnen lezen. Het grappige is dat het niet in de computer hoeft te worden ingebouwd. Het ding, zo groot als een computermuis, past achter elke computer op de paralelle poort, het stopcontact voor de stekker van de printer. Die moet er dus wel af.

Snappy is overduidelijk met liefde ontworpen en is vriendelijk in het gebruik. De kabel waarmee de videocamera op de tv of videorecorder moet worden aangesloten, past ook op de snappy. De (Nederlandstalige) software installeert makkelijk en is een wonder van eenvoud. Op de monitor verschijnt een raampje met daarin het beeld uit de videocamera. Druk op de knop 'schieten' en de rest gaat vanzelf.

De snappy 'trekt' plaatjes van reeds eerder opgenomen videobanden en dat is wel zo leuk voor bijvoorbeeld het larderen van fax- en e-mailberichten. De kwaliteit van deze beelden is overigens niet echt goed. Maar bijzonder is dat het apparaat ook als 'live' fotocamera of scanner te gebruiken is. Dan komen bovendien zijn speciale eigenschappen tot zijn recht.

Snappy maakt van stilstaande objecten, bijvoorbeeld een foto, maximaal acht 'opnames'. Die worden verwerkt en gecorrigeerd tot één plaatje. Gevolg is een beeld met een resolutie van vijftienhonderd bij 1125 beeldpunten, een resultaat dat door geen enkel apparaat in zijn prijsklasse wordt geëvenaard.

De kwaliteit van de scans is duidelijk beter dan die afkomstig van andere scanners. Maar de kwaliteit van een foto van een digitale camera, of van gedigitaliseerde foto-negatieven haalt snappy niet. Het apparaat kent namelijk een zwakke schakel, en dat is de videocamera. De opnamechip in de videocamera is niet zo geschikt voor opnames van stilstaande beelden. Voor wie op zoek is naar een scanner en bovendien iets extra's wil, is snappy echter een aan te raden alternatief.

Mick Ackermans

Snappy, distributeur Logitech, ¿ 499,00.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.