Een fanatiek bestrijder van links

Journalist, kunst-verzamelaar en heel even politicus. Drs. Ferry Hoogendijk (80) was dol op polarisatie.

PETER DE WAARD

In 1982 bedankte Ferry Hoogendijk voor een functie als staatssecretaris namens de VVD, maar twintig jaar later werd hij nog wel even Kamerlid voor de LPF. Daarnaast was Hoogendijk een van de honderd belangrijkste kunstverzamelaars van Nederland, zo bleek vorige week.

Maar de meeste Nederlanders zullen hem toch vooral herinneren als de journalistieke personificatie van de polarisatie. Bijna twintig jaar lang was hij de gezaghebbendste stem van het rechtse journaille. Hij was als politiek commentator van de AVRO en hoofdredacteur van Elseviers Magazine een fanatiek bestrijder van alles wat links was op en rond het Binnenhof. Daarbij beschuldigde hij zelfs linkse politici, zoals PSP'er Bram van der Lek, van spionage voor de Russische KGB.

Hoogendijk overleed vrijdag op 80-jarige leeftijd in zijn woonplaats Naarden. Hij werd als Ferdinand Alexander Hoogendijk geboren in een echt VVD-gezin in Gouda. In 1962 nam Siebe van der Zee hem in dienst bij AVRO's Televizier waar hij bijna twintig jaar commentator voor de radio en televisie zou zijn. Tegelijkertijd trad hij toe tot de redactie van Elseviers Weekblad. Samen met commentatoren als G.B.J. Hiltermann en Henk Lunshof stond hij aan de basis van de rechtse koers van het blad.

Hoogendijk promoveerde in 1971 op een omstreden proefschrift over 'Partijpropaganda in Nederland' met als paranimfen KVP-kopstuk Norbert Schmelzer en VVD-kopstuk Haya van Someren. Drie jaar later werd hij algemeen hoofdredacteur van Elseviers Magazine. In die periode kwam hij herhaaldelijk in opspraak door zijn nevenactiviteiten die hem de bijnaam Mr. Schnabbel opleverde. Zo schreef hij in het geheim campagneteksten voor Hans Wiegel en verzweeg hij een adviseurschap voor Gulf Oil. Ook zijn roman In het holst van Hilversum met veel seks en drank deed zijn reputatie geen goed. In 1985 werd hij gedwongen op te stappen.

Hoewel hij journalisten bij zijn afscheid 'zelfgenoegzame sullen' noemde, werd hij nog vijf jaar lang hoofdredacteur van European Affairs. Hij werd daarna vooral bekend als kunsthandelaar. In 2002 sprong hij ineens op de sneltrein van Pim Fortuyn en hielp hem met de rekrutering van kopstukken voor zijn nieuwe partij LPF zoals zijn buurman Herman Heinsbroek. Binnen de LPF was hij al gauw het middelpunt van verschillende rellen die de partij uiteindelijk zouden opbreken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden