Een ezel met schurft, dol op gehaktballen

Mijn broers Mark, Jeroen en Frank wilden wel eens naar de paardenmarkt in Heenvliet. Daar aangekomen bleek hun belangstelling vooral uit te gaan naar de enkele ezels die ter verkoop werden aangeboden. Vooral een babyezeltje mocht zich in hun warme aandacht verheugen. 'Die wil ik', sprak mijn oudste broer. 'Ik ook', zei de middelste en 'ik ook', de jongste. 'Honderd gulden', sprak de ezelhandelaar ferm.

Niet de ezel in kwestie. Beeld
Niet de ezel in kwestie.Beeld

Zo veel hadden de jongens niet. Dat zij na taaie onderhandelingen toch met een minitatuurezel naar huis togen, bleek een kwestie van onwaarschijnlijke oplichterij te zijn. Het ezeltje had een vreselijke vorm van aangeboren schurft. Op zijn rug vertoonden zich steeds meer wonden die niet meer dichtgingen. De dierenarts keek ernstig en schreef zware, bedwelmende medicijnen voor.

Ondanks zijn ziekte en de middelen ter bestrijding daarvan, wist Sancho een groot enthousiasme aan de dag te leggen, met name voor het eten van gehaktballen. Die stal hij het liefst direct uit het vet. Als hij de geur van gehakt rook, was hij niet te houden. Dan rukte hij zijn pen uit de grond en stormde de keuken in, mijn moeder opzij duwend.

undefined

Na een jaar waren de wonden niet meer om aan te zien. De dierenarts constateerde dat deze schurft genezen een onmogelijke opgave was. Sancho moest worden afgemaakt. Zo geschiedde, tot groot verdriet van de hele familie.

De volgende dag ging de telefoon: 'Met het slachthuis, goedemorgen.'

'Goedemorgen, we hebben de ezel gisteren...'

'Uw ezel staat klaar, mevrouw, hij kan zo de vriezer in.'

Marjolein van Rotterdam, Den Haag

Wie overtreft dit huisdierverhaal? didu@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden