Een extra taak betekent niet direct extra salaris

Functie: productiecoördinator communicatie, 1.600 euro bruto (24 uur).

Joris Zwetsloot
Gerards cao biedt voldoende ruimte voor ontwikkeling. Beeld thinkstock
Gerards cao biedt voldoende ruimte voor ontwikkeling.Beeld thinkstock

Dilemma

Elk functioneringsgesprek krijgt Gerard (35) hetzelfde te horen: er zit geen rek in zijn salaris. Hij is vijf jaar geleden aangenomen op de communicatieafdeling van een Waterschap en is destijds ingestroomd aan de bovenkant van de salarisschaal voor zijn functie.

Prettig voor hem, natuurlijk, mocht het niet zo zijn dat zijn salaris al die jaren hetzelfde is gebleven: 1.600 euro bruto per maand met een werkweek van 24 uur.

Gerard noemt zichzelf de 'spil tussen het Waterschap en externe partijen binnen de reclamebranche'. Kort gezegd zorgt hij ervoor dat de uitbestede communicatieopdrachten goed verlopen.

Onlangs heeft Gerard de projectleiding van een aanbestedingsklus overgenomen van een senior. Naast zijn gebruikelijke uitvoerende werk, is hij nu ook verantwoordelijk voor het vinden van nieuwe reclamebureaus en het maken van afspraken. Hoort hij nu niet ook een hoger salaris te krijgen?

Advies

Een extra taak staat zeker niet altijd gelijk aan extra salaris. Een eenmalige klus is bijvoorbeeld geen reden het salaris te verhogen, zegt Ron Peters van vakbond FNV. Maar als het de bedoeling is dat Gerard projectleiding blijft doen, heeft hij volgens Peters mogelijk recht op een hoger salaris.

Gerards oorspronkelijke taken zijn meer uitvoerend van aard, zegt Maud Schaapveld van Berenschot. Heeft hij als projectleider meer invloed, bijvoorbeeld omdat hij ook beslissingen neemt en verantwoordelijk is voor budgetten, dan vindt ook Schaapveld dat Gerards salaris wel wat hoger kan.

Het beste kan Gerard bij zijn leidinggevende vragen om een functieverzwaring. Vangt hij bot, dan kan hij altijd vragen zijn functie officieel te laten herwaarderen. Of, als dat niet de gewenste uitkomst heeft, kan hij desnoods daartegen in bezwaar gaan om een hoger salaris af te dwingen.

Maar er is ook een zachte route naar een beter salaris. Gerards cao biedt namelijk voldoende ruimte voor ontwikkeling, zegt Jacco van den Berg van het gelijknamige trainingsbureau. 'De cao en website van de Waterschappen zijn doorspekt met woorden als activerend personeelsbeleid, employability scan, persoonsgebonden budgetten en loopbaangesprekken.'

Bespreek dus met je leidinggevende of er ruimte is voor promotie, zegt Van den Berg, 'voor een functie met meer invloed op de inhoud van campagnes en strategiebepaling. Kijk of je meer taken kunt overnemen van die senior.'

Hoe dan ook raadt Schaapveld Gerard aan regelmatig gesprekken te voeren met zijn leidinggevende over zijn perspectief binnen de organisatie. 'Als zijn leidinggevende op de hoogte is van zijn ambitie, kan hij jou begeleiden in jouw groeipad.'

Vraag dan ook eens wat er nodig is voor een 'uitstekende beoordeling'. Want ook dat kan volgens Schaapveld reden zijn voor een salarisverhoging, ook als Gerard de max van zijn schaal al heeft bereikt. Opties te over dus.

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat? intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden